Skip the navigation

Limpa

KitchenAid Chef

Import-Recipe - Swedish Limpa Bread

Limpa

KitchenAid Chef

Redskap

StandMixer
BreadBowl
Förberedelser
1h50
Tillagning
35min
Totalt
2h25
Svårighet
Medel

Ingredienser

300 g vetemjöl

120 g rågmjöl

7 g salt

10 g snabbjäst

1 msk anis, malen

230 ml kärnmjölk

5 g bikarbonat

från 1 apelsin rivet apelsinskal

200 ml mörk sirap

75 ml vatten

1 msk ljust farinsocker

30 g smör

Steg för steg

  1. Häll vattnet i en liten kastrull. Tillsätt mörk sirap, farinsocker, smör och rivet skal från en apelsin. Koka upp och låt sjuda i 10 minuter. Låt svalna i 10 minuter.

  2. Blanda kärnmjölk med bikarbonat. Tillsätt mörk sirap och blanda ihop.

  3. Värm upp brödskålen genom att fylla den med varmt vatten. Häll ut vattnet och torka skålen med en handduk. Sätt fast brödskålen på KitchenAid-köksmaskinen. Sätt i degkroken och lås huvudet.

  4. Lägg mjöl, salt, jäst och malen anis i brödskålen. Tillsätt de blöta ingredienserna och blanda på hastighet 2. När degen går ihop knådar du den i 4 minuter på hastighet 2.

  5. Ta bort degen från kroken och ta bort brödskålen. Strö lite mjöl på degen. Använd en hand för att vända och täcka degen i mjöl och täck sedan skålen med locket. Låt degen jäsa i 60 minuter.

  6. Ta av locket från skålen, ta försiktigt ut degen ur skålen och lägg den på en mjölad yta. Forma en boll genom att ta upp ena änden av degen, sträcka ut den och sedan vika den mot mitten som när du viker ett kuvert. Fortsätt tills degen ser ut som en rund brödlimpa. Placera försiktigt båda händerna på vardera sidan av den runda delen och böj försiktigt höger handflata runt den högra kanten samtidigt som du använder vänster hand för att rotera den runda delen på ytan. Den här åtgärden jämnar till degen till en rund bulle.

  7. Klä locket till brödskålen med bakplåtspapper. Lägg degen på locket och täck den med brödskålen. Låt degen jäsa i 30 minuter.

  8. Förvärm ugnen till 230 °C när degen står på andra jäsningen. Öppna brödskålen och snitta brödet. Stäng brödskålen och ställ in den i ugnen. Grädda i 30 minuter. Ta försiktigt ut brödskålen med grytlappar och grädda brödet i ytterligare 5 minuter, eller tills skorpan är gyllenbrun. Lägg brödet på ett galler för att svalna innan du skär det i skivor.