Ingredienser
250 ml vatten, ljummet
5 g aktiv torrjäst
1 msk + 150 g strösocker
350 g vetemjöl
2 tsk+ 2 tsk salt
25 g rumstempererat smör
250 g (uppdelad i två lika stora delar) smör, fryst
Steg för steg
Tillsätt vatten, jäst, 1 msk socker, mjöl, salt och smör i skålen till köksmaskinen med degblandare. Blanda på hastighet 1 i fem minuter tills du får en mjuk, spänstig deg.
Täck skålen med en ren handduk och låt jäsa på en varm plats tills den har fördubblas i storlek. Det tar ca 1,5 timmar.
Vänd ut degen på en mjölad yta och kavla ut den till en rektangel på 30 x 20 cm. Riv hälften av smöret över degen. Vik två av sidorna till mitten av degen (som du skulle vika ett brev). Ställ i kylen i 30 minuter.
Kavla ut degen igen och riv det återstående smöret över degen. Vik degen dubbel och kavla ut. Upprepa det här steget tre gånger. Ställ degen i kylskåpet och låt vila i en timme.
Blanda ihop 150 g strösocker med 2 tsk salt. Strö lite socker på en yta och lägg degen ovanpå den. Strö socker på degen också. Kavla ut en stor rektangel. Strö över mer socker medan du kavlar.
Strö en liten mängd av socker- och saltblandningen på en smord muffinsplåt.
Använd en pizzaskärare för att skära degen i tolv lika stora rutor. Fatta tag i hörnen på varje ruta, för dem mot varandra och nyp ihop. Flytta bakverken till muffinsplåten.
Grädda i 25 minuter i förvärmd ugn på 190 °C. Flytta bakverken från bakplåtarna till ett trådställ direkt när du tar ut dem ur ugnen.