Skip the navigation

Kakor med mexikansk varm choklad

Import-Author - KitchenAid Chef
KitchenAid Chef
MEXICAN CHOCOLATE COOKIES

Dessa kakor är inspirerade av mexikansk ”chocolate caliente”, en varm choklad gjord med varma kryddor och lite hetta från cayennepeppar som avnjöts redan på aztekernas tid.

Duration
Totalt35min
Förberedelser25min
Tillagning10min

Redskap

HandMixerHandMixer

Ingredienser

Portioner

300 g

vetemjöl

42 g

alkaliserat kakaopulver, osötat

2,5 tsk

bakpulver

1/2 tsk

fint havssalt

1/2 tsk

cayennepeppar

1/2 tsk

muskot

1/4 tsk

svartpeppar

225 g

osaltat smör, rumstempererat

65 g

strösocker

65 g

mörkbrunt socker

2

stora ägg

1 tsk

äkta vaniljextrakt

125 g

mjölkchokladbitar

90 g

sötat kakaopulver

100 g

strösocker

2 tsk

malen kanel

Steg för steg

  1. Förvärm ugnen till 190 °C. Lägg bakplåtspapper på tre bakplåtar med hög kant.

  2. Gör kakorna. Tillsätt mjöl, kakaopulver, bakpulver, salt, cayennepeppar, muskot och svartpeppar i en medelstor skål. Sätt fast turbovisparna på elvispen. Sänk ned visparna i skålen och vrid till hastighet 2. Blanda tills alla ingredienser precis har gått ihop. Stäng av elvispen och ställ skålen åt sidan.

  3. Tillsätt smör, strösocker och farinsocker i en stor skål. Sänk ned visparna i skålen. Vrid till hastighet 2 och öka till hastighet 5 efter 20 sekunder. Vispa i 3–4 minuter tills smeten är ljus och fluffig. Sänk hastigheten till 3 och fortsätt vispa medan du tillsätter vaniljextrakt och äggen, ett i taget. Vispa cirka 1 minut tills de har arbetats in helt. Stäng av och skrapa ned smeten från skålens sidor och visparna med en slickepott efter behov.

  4. Sänk ned visparna i skålen. Vrid till hastighet 3 och tillsätt långsamt mjölblandningen i skålen i tre omgångar. Tillsätt därefter mjölkchokladbitarna och vispa tills ingredienserna precis har gått ihop. Stäng av och skrapa av degen från visparna. Avsluta med att blanda för hand med en slickepott och se till att allt har blandats ordentligt.

  5. Tillsätt strösocker och kanel i en grund skål. Blanda.

  6. Forma kakorna. Använd en kakskopa eller sked och skopa motsvarande en rundad matsked med deg. Rulla varje portion till en 2,5 cm stor boll och rulla försiktigt bollen i kanel- och sockerblandningen.

  7. Placera kakorna med 5 cm mellanrum på de förberedda bakplåtarna. Ställ in plåtarna i ugnen och grädda kakorna cirka 10–11 minuter tills kakornas kanter börjar stelna och ovansidan puffar upp sig och spricker. Rotera plåtarna efter halva tiden.

  8. Låt kakorna svalna i 5 minuter på bakplåtarna. Lägg dem sedan på ett bakgaller och låt svalna helt.