Skip the navigation
Hemlagad ratatouille

Hemlagad ratatouille

KitchenAid-Chef_chef-imageX2.gif
KitchenAid Chef
Import-Recipe - Homemade ratatouille

Den här rustika provencalska klassikern är en blandning av säsongens grönsaker – den perfekta rätten för övergången från sensommar till höst.

Duration
Totalt1h20
Förberedelser20min
Tillagning1h

Redskap

FOOD_PROCESSORFOOD_PROCESSOR

Ingredienser

Portioner

455 g

aubergine

2 (280 g)

zucchini

2 /(390 g)

sommarsquash

1 (150 g)

röd paprika

1 (150 g)

orange paprika

1 (285 g)

stor gul lök

3 (20 g)

vitlöksklyftor

4–5 (1 120 g)

stora tomater

4

kvistar färsk timjan

2

lagerblad

1 msk

salt

125 ml

olivolja

Steg för steg

  1. Förvärm ugnen till 190 °C.

  2. Förbered grönsakerna: Sätt in tärningssatsen i matberedaren på 3,1 l från KitchenAid. Sätt på locket och vrid matberedaren till låg hastighet. För in aubergineskivorna i matarröret och tärna auberginen. Stäng av maskinen och häll ut den tärnade auberginen på den första plåten. Sätt tillbaka tärningssatsen i matberedaren, sätt på locket och vrid tillbaka till låg hastighet. Mata in zucchini och sommarsquash genom matarröret, häll sedan ut den tärnade zucchinin och squashen på den andra plåten. Upprepa processen med paprikorna och häll sedan ut den tärnade paprikan på den tredje plåten. Ringla 2–3 matskedar olivolja över varje plåt och använd händerna för att noggrant täcka alla tärnade grönsaker. Sätt in plåtarna i den förvärmda ugnen och rosta varje plåt i 25–30 minuter, eller tills grönsakerna är mjuka och bruna i kanterna.

  3. Karamellisera lök och vitlök och förbered tomaterna medan grönsakerna rostas. Värm en gryta på medelhög värme. Tillsätt 2 matskedar olivolja i grytan och lägg i den skivade löken. Fräs löken på medelhög värme i ca 2–3 minuter, rör om ibland och sänk sedan till medelvärme. Tillaga löken, kontrollera den var 5:e minut för att röra om och skrapa upp fond som bildas på botten av grytan. Efter ca 20 minuter – tillsätt timjan och finhackad vitlök och karamellisera i ytterligare 3–4 minuter.

  4. Förbered tomaterna medan du steker löken. Koka upp en liten kastrull med vatten och fyll en skål med is och vatten och ställ bredvid spisen. Släpp ner varje tomat i det kokande vattnet i ca 10 sekunder, använd sedan en hålslev för att snabbt flytta tomaterna till isvattenbadet. Upprepa med alla tomater. Dra sedan av skinnet från tomaterna med fingrarna och släng det. Skiva till sist tomaterna på hälften och ta bort alla frön. Sätt i universalkniven i matberedaren, tillsätt de förberedda tomaterna och mixa tomaterna tills de är släta.

  5. När löken är karamelliserad (den bör vara gyllenbrun och ha minskat i storlek) tillsätter du de mixade tomaterna i grytan tillsammans med lagerblad och salt, rör sedan om. Tillsätt sedan alla rostade grönsaker i grytan. Tillsätt 125 ml olivolja i blandningen, rör om ordentligt och lägg på locket. Öka till medelhög värme och låt det sjuda, sänk sedan till medelvärme och låt småkoka med lock i 30–45 minuter.

  6. Servera med bröd och ringla lite olivolja över.