Hemlagad baklava
Hemlagad baklava
Redskap
Ingredienser
400 g honung
170 g socker
4 kvistar kryddnejlika
1 citron
2 tsk malen kanel
500 g vetemjöl
50 ml olivolja
360 ml varmt vatten
1 tsk salt
1,5 msk vitvinsvinäger
400 g pekannötter, krossade
300 g valnötter, krossade
200 g smör, smält
2 msk majsstärkelse
250 ml vatten
Steg för steg
Lägg vatten, honung, 120 g socker, 1 tsk malen kanel, juice från en citron och kryddnejlika i en liten kastrull. Koka upp och låt koka i fem minuter på medelvärme. Låt svalna.
Montera degblandaren på köksmaskinen. Tillsätt 480 g mjöl, olivolja, salt, vinäger och varmt vatten i skålen till köksmaskinen.
Blanda på hastighet 2 tills degen är jämn. Fortsätt att blanda i två minuter. Låt degen vila i en timme i rumstemperatur täckt av plastfolie.
Blanda majsstärkelse med 20 g mjöl och strö det över ytan. Flytta över degen till en lätt mjölad yta. Dela upp degen i jämnstora delar (ungefär 24 st.) och kavla ut dem lövtunt på en mjölad yta. Skär degen i samma storlek som den ugnsform du ska använda. Ställ åt sidan.
Blanda krossade pekannötter och valnötter i en skål med 50 g socker och 1 tsk malen kanel.
Pensla en ugnsform med smält smör och täck med 6 lager filodeg. Pensla varje lager deg med smält smör innan du lägger på nästa lager.
Strö över 1/3 av nötblandningen och täck med sex lager filodeg. Pensla varje lager deg med smält smör innan du lägger på nästa lager. Fortsätt tills nötblandningen är slut och avsluta med sex lager filodeg (pensla med smält smör innan du lägger på nästa lager).
Skär upp baklavan i romber innan du gräddar den i 1 timme 15 minuter i förvärmd ugn i 160 grader.
Ta ut den varma baklavan ur ugnen och häll direkt över honungssirapen i ett jämnt lager. Låt baklavan svalna helt, utan lock och i rumstemperatur.