Skip the navigation
Havrebröd med tranbär och valnötter

Havrebröd med tranbär och valnötter

KitchenAid-Chef_chef-imageX2.gif
KitchenAid Chef
Import-Recipe - Cranberry Oat Walnut Bread
Havrebröd med tranbär och valnötter

Det här brödet är en utsökt blandning av söta tranbär och den knapriga smaken av valnötter. Smakar gott som mellanmål eller med en stark blåmögelost.

Duration
Totalt2h15
Förberedelser1h35
Tillagning40min

Redskap

BREAD_BOWLBREAD_BOWL
STAND_MIXERSTAND_MIXER

Ingredienser

Portioner

350 g

vetemjöl

45 g

havregryn

6 g

torrjäst

8 g

salt

1/2 tsk

malen kardemumma

60 g

honung

40 g

krossade valnötter

45 g

torkade tranbär

350 ml

varmt vatten

Steg för steg

  1. Förbered alla ingredienser på arbetsbänken. Värm upp KitchenAid-brödskålen genom att fylla den med varmt vatten. Häll sedan ut vattnet och torka skålen med en handduk. Tillsätt alla ingredienser i brödskålen. Använd en slickepott eller träslev och rör om tills ingredienserna precis har blandats. Fäst degkroken på KitchenAid Artisan-köksmaskinen. Ställ in köksmaskinen på hastighet 2. Låt köksmaskinen knåda ingredienserna i ungefär en minut eller tills degen börjar ta form men fortfarande är kladdig. Knåda inte för länge. Ta bort skålen från köksmaskinen. Mjöla skålen och degens ovansida rikligt med vetemjöl. Använd sedan händerna (eller en slickepott) för att samla ihop degen och vända den i mjölet så att den är helt täckt. Strö lite mer mjöl på ovansidan och täck skålen med locket. Låt degen jäsa i 1–1 ½ timme eller tills den är nära den övre jäsningslinjen.

  2. Ta bort locket och dra försiktigt loss degen från skålens sidor med mjölade händer. Forma en boll som du placerar på en mjölad yta. Med degen framför dig nyper du ihop degens överdel, drar den bort från dig och viker den sedan mot mitten som om du viker ett kuvert. Vrid degen en aning och gör samma sak med den del som nu är längst upp. Fortsätt att vända, dra ut och vika degen mot mitten i tre till fyra hela cirklar. (Du märker att det blir svårare att dra ut degen efterhand som du arbetar med den.) Efter att du har dragit ut och vikt degen klart vänder du på degen, med den vikta sidan nedåt. Strö ett par matskedar havregryn på bänken i en cirkel som har ungefär samma storlek som brödet och lägg brödet på havregrynen. Placera försiktigt båda händerna på vardera sidan av den runda delen och böj försiktigt höger handflata runt den högra kanten samtidigt som du använder vänster hand för att rotera den runda delen på ytan. (Havregrynen pressas in i degen när du roterar brödet.) Det här jämnar till degen till en rund bulle.

  3. Låt degen vila medan du snabbt diskar ur brödskålen och torkar den ordentligt. Mjöla insidan av den rena brödskålen något och lägg tillbaka degen i brödskålen med skarven nedåt. Täck skålen med locket och låt den jäsa i ytterligare 30 minuter. (Degen ska kännas mjuk och elastisk när du försiktigt trycker på den med fingret.)

  4. Förvärm ugnen till 230 °C när degen står på andra jäsningen. (Obs! Ställ in gallret så nära mitten av ugnen som möjligt, men se till att det finns tillräckligt mycket utrymme för att brödskålen med lock ska få plats.) När det är dags att grädda tar du bort locket från brödskålen och täcker lockets insida med bakplåtspapper. Vänd försiktigt ut degen ur brödskålen på locket med bakplåtspapper (så att den vikta sidan nu är vänd uppåt). Var försiktig så att du inte punkterar degen eller påverkar formen. Töm ut överflödigt mjöl ur brödskålen och täck sedan degen med brödskålen och ställ in i ugnen. Grädda i 30 minuter. Ta sedan bort brödskålen och grädda i ytterligare 10–12 minuter eller tills skorpan är knaprig och gyllenbrun och låter ihålig när du knackar på den. Lägg brödet på ett galler för att svalna innan du skär det i skivor.

  5. Det är alltid bäst att väga mjölet när du bakar bröd. Om du inte har en köksvåg ska du tänka på att inte packa mjölet när du mäter upp det. ”Fluffa upp” mjölet innan du fyller mätkoppen och använd sedan baksidan av en kökskniv för att dra av allt överskott ovanför kanten. Du behöver inte snitta ovansidan av det här brödet när du bakar. När degen vänds upp på locket efter den andra jäsningen blir det naturliga sprickor (från när du drog ut och vek degen) som expanderar och ger brödet sin vackra utsida.