Skip the navigation

Grunderna: varmvispad sockerkaka

KitchenAid-Chef_chef-imageX2.gif
KitchenAid Chef
Import-Recipe - Basic: Genoise sponge

Fluffig och luftig sockerkaka som blir en perfekt grund för tårtor i flera lager och andra desserter.

Duration
Totalt45min
Förberedelser20min
Tillagning25min

Redskap

HandMixerHandMixer

Ingredienser

Portioner

8

ägg

250 g

socker

250 g

mjöl

50 g

smör

Steg för steg

  1. Lägg socker och ägg i en stor värmetålig skål. Ställ skålen över en kastrull med sjudande vatten, men se till att botten på skålen inte kommer i kontakt med vattnet. Börja vispa på lägsta hastighet och öka gradvis till hastighet 6. Vispa i minst 8–10 minuter tills blandningen ljusnar, tjocknar och har ökat betydligt i volym.

  2. Ta bort skålen från kastrullen. Tillsätt siktat mjöl i skålen och vänd ned i blandningen.

  3. Tillsätt cirka 50 g av blandningen i smöret och rör om ordentligt. Lägg tillbaka det i skålen.

  4. Värm ugnen till 190 °C. Klä två runda bakformar med bakplåtspapper. Fördela smeten jämnt i kakformarna. Släta ut och grädda i 20–25 minuter. Låt svalna i formen i 10 minuter. Ta ut kakorna ur formen och låt dem svalna helt. Använd sockerkakan som botten i tårtor i flera lager.