Skip the navigation

Grunderna smördeg

KitchenAid-Chef_chef-imageX2.gif
KitchenAid Chef
Import-Recipe - Basics: puff pastry

Mångsidig, frasig och luftig smördeg som kan användas till både söta och salta bakverk.

Duration
Totalt40min
Förberedelser40min

Redskap

StandMixerStandMixer

Ingredienser

Portioner

500 g

mjöl

600 g

smör, kallt och tärnat i kuber

10 g

strösocker

1 tsk

salt

200 ml

iskallt vatten

Steg för steg

  1. Tillsätt mjölet, 100 g kallt tärnat smör, socker, salt och kallt vatten i skålen på en köksmaskin försedd med degkrok. Blanda på hastighet 1 och knåda i 5 minuter tills du får en jämn deg.

  2. Forma degen till en stor rektangel och kyl i 2 timmar.

  3. Använd en kavel och platta ut 500 g smör till en rektangel som mäter 2/3 av degens storlek. Ställ i kylen i 2 timmar.

  4. Lägg smöret på degen, vik degen över smöret och nyp ihop sidorna. Kavla ut på längden till dubbel storlek, vik i tre delar och nyp ihop sidorna. Kyl 2 timmar i kylskåpet.

  5. Upprepa de sista stegen (kavla, vik, nyp ihop och kyl) 5 gånger till.

  6. Smördegen är nu klar att använda och passar för både efterrätter och maträtter. Du kan även förvara smördegen förpackad i frysen i upp till ett halvår.