Grunderna smördeg
Mångsidig, frasig och luftig smördeg som kan användas till både söta och salta bakverk.
Redskap
Ingredienser
Portioner
500 g
mjöl
600 g
smör, kallt och tärnat i kuber
10 g
strösocker
1 tsk
salt
200 ml
iskallt vatten
Steg för steg
Tillsätt mjölet, 100 g kallt tärnat smör, socker, salt och kallt vatten i skålen på en köksmaskin försedd med degkrok. Blanda på hastighet 1 och knåda i 5 minuter tills du får en jämn deg.
Forma degen till en stor rektangel och kyl i 2 timmar.
Använd en kavel och platta ut 500 g smör till en rektangel som mäter 2/3 av degens storlek. Ställ i kylen i 2 timmar.
Lägg smöret på degen, vik degen över smöret och nyp ihop sidorna. Kavla ut på längden till dubbel storlek, vik i tre delar och nyp ihop sidorna. Kyl 2 timmar i kylskåpet.
Upprepa de sista stegen (kavla, vik, nyp ihop och kyl) 5 gånger till.
Smördegen är nu klar att använda och passar för både efterrätter och maträtter. Du kan även förvara smördegen förpackad i frysen i upp till ett halvår.