Grunderna flätad brioche
Den här läckra briochen är inte bara underbart mjuk och smörig, utan också kul att baka.
Redskap
Ingredienser
Portioner
170 ml
varm mjölk
18 g
färsk jäst
70 g
socker
150 g + 1 uppvispat ägg till pensling
ägg
60 g
smör, smält
500 g
vetemjöl
5 g
salt
1 msk
vatten
Steg för steg
Häll ljummen mjölk i en skål. Tillsätt jäst och 1 msk socker och blanda tills jästen har lösts upp. Ställ åt sidan.
Lägg 150 g ägg i skålen med vispen på köksmaskinen. Tillsätt resten av sockret och smält smör och vispa på hastighet 2 i cirka 1 minut. Tillsätt jästblandningen och rör ihop.
Fäst degkroken på köksmaskinen och ställ på hastighet 1. Tillsätt vetemjöl gradvis. Tillsätt salt. Knåda degen i 7 minuter. Lägg degen i en smord skål och låt den jäsa på en varm plats i 2 timmar.
Dela degen i tre lika stora delar. Forma 3 avlånga längder av degen. Nyp ihop de 3 längderna i ena änden. Fläta briochen och nyp sedan ihop den andra änden så att flätan inte löser upp sig. Vik in brioche-ändarna och flytta över flätan till en smord bakplåt. Täck plåten med en ren handduk och låt jäsa i 30 minuter på en varm plats.
Blanda det återstående ägget med en matsked vatten för att ha att pensla med. Pensla briochen med äggblandningen och grädda i 20 minuter på 180 °C.