Grunderna: bolognese
Den italienska klassikern som går hem hos alla vid alla tillfällen.
Ingredienser
3 lökar
2 stjälkar selleri
5 morötter
1 kg nötkött
1 tsk salt
1 tsk peppar
5 msk olivolja
70 g tomatpuré
800 g krossade tomater
250 ml rödvin
250 ml grönsaksbuljong
1 bouquet garni
Steg för steg
Skala lök och morötter. Montera en tärningsskiva på matberedaren och vrid hastigheten till 1. Tärna löken, sellerin och morötterna med hjälp av matningsröret.
Krydda köttet med salt och peppar. Värm 2 matskedar olivolja och bryn högrevet tills det fått färg. Lägg upp köttet på en tallrik.
Värm upp resten av olivoljan. Fräs de tärnade grönsakerna i 5 minuter. Lägg tillbaka nötköttet i grytan och tillsätt tomatpuré, konserverade tomater, rödvin, grönsaksbuljong, vitlöksklyftor och bouquet garni. Lägg på locket på grytan och låt sjuda i 1 timme.
Ta ut nötköttet ur såsen och strimla det med en gaffel. Lägg tillbaka det strimlade köttet i såsen och låt det sjuda utan lock i ytterligare 30 minuter.
Servera med pasta och riven parmesanost.