Fransk julstubbe
Gör en läcker ”bûche de Noël” till ditt julbord.
Fransk julstubbe
Gör en läcker ”bûche de Noël” till ditt julbord.
Redskap
Ingredienser
4 ägg, separerade
100 g strösocker
40 g vetemjöl
50 g osötat kakaopulver
1 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
240+160 g vispgrädde
175 g mörk choklad
1 tsk vaniljextrakt
1,5 msk smör
125 g + extra för bakhandduken florsocker
Steg för steg
Lägg äggvitorna i skålen till köksmaskinen med trådvisp. Vispa på hastighet 10 tills fasta toppar formas. Ställ åt sidan.
Lägg äggulor och strösocker i en skål till köksmaskinen med trådvisp. Blanda på hastighet 4 tills smeten är ljus i färgen.
Tillsätt mjöl, kakaopulver, bakpulver och salt. Mixa tills allt har blandats väl.
Tillsätt en stor klick av de vispade äggvitorna till ägguleblandningen. Blanda på hastighet 2 i en minut.
När blandningen har blivit lösare vänder du ned resten av äggvitorna för hand.
Bred ut smeten på en bakmatta i silikon (20 cm x 30 cm) och grädda i 7 minuter i en förvärmd ugn på 220°C.
Kakan ska vara genomgräddad men ändå mjuk.
Strö rikligt med florsocker över en ren, torr handduk.
Lägg den bakade kakan på handduken och ta bort bakmattan i silikon Rulla ihop kakan och låt den svalna helt.
Värm 240 g vispgrädde. Blanda choklad, vaniljextrakt och smör i en separat skål.
Häll den varma grädden över den. Rör tills alla ingredienser har smält och blandats. Låt svalna helt.
Lägg resten av grädden i skålen till en köksmaskin med ballongvisp. Tillsätt florsocker och vispa på hastighet 8 tills toppar bildas.
Rulla ut kakan och fördela grädden över den upprullade kakan. Rulla ihop den igen, den här gången utan handduk.
Täck julrullen med chokladtoppingen och dekorera efter egen smak.