Skip the navigation

Focaccia med vitlök och parmesan

Import-Author - KitchenAid Chef
KitchenAid Chef
garlicandparmesanfocaccia thumbnail

Krispig och med vitlökssmak på utsidan, fluffig och dränkt i olivolja på insidan. Det här är det ultimata receptet på italiensk focaccia.

Duration
Totalt3h55
Förberedelser25min
Tillagning30min
Vila3h

Redskap

StandMixerStandMixer

Ingredienser

Portioner

500 ml

varmt vatten

2 tsk

torrjäst

1 msk

socker

3 msk

olivolja

550 g

vetemjöl

1 msk

grovt havssalt

2

vitlöksklyftor, rivna

2 msk

riven parmesan

Steg för steg

  1. Tillsätt varmt vatten, torrjäst, socker, 1 msk olivolja, mjöl och salt i skålen på köksmaskinen med degkrok. Blanda på hastighet 2 tills det blir en blöt och klibbig deg.

  2. Täck skålen med en handduk och låt vila i 15 minuter på en varm plats. Blöt händerna och vik degen 4 gånger, rotera skålen 90° mellan varje vikning. Täck med en kökshandduk och låt vila i 10 minuter. Upprepa detta vikningssteg 3 gånger till.

  3. Täck degen med olja, täck med plastfolie och en kökshandduk. Låt den vila i minst 1,5 timmar tills den har fördubblats i storlek och luftbubblor har bildats på ytan.

  4. Täck en bakform med olja. Skaka skålen fram och tillbaka tills bubblorna i degen öppnas och häll över den i bakformen. Tryck försiktigt ut degen i hörnen. Låt vila i 30 minuter till. Blanda resterande olivolja, vitlök och parmesan. Ringla över olivolja på degens ovansida och använd fingrarna för att skapa gropar i degen.

  5. Grädda i 30 minuter i förvärmd ugn på 230 °C. Ta ut brödet ur formen och låt vila på bakgaller.