Focaccia
Det här platta, ugnsbakade italienska brödet kan ätas som smörgås, tillbehör eller antipasto.
Focaccia
Det här platta, ugnsbakade italienska brödet kan ätas som smörgås, tillbehör eller antipasto.
Redskap
Ingredienser
500 g vetemjöl
7 g torrjäst
250 ml vatten, ljummet
75 ml + extra att droppa över olivolja
2+1 tsk salt
1 kvistar timjan, endast blad
Steg för steg
Lägg mjöl och torrjäst i skålen till köksmaskinen med degkroken monterad. Blanda på hastighet 1 i 20 sekunder tills de torra ingredienserna har blandats ordentligt.
Tillsätt vatten, olivolja och salt. Knåda på hastighet 2 i 4 minuter. Knåda degen för hand i ytterligare en minut. Forma degen till en boll, pensla den med olivolja och täck över den med en fuktig handduk. Låt jäsa i 1 timme.
Kavla degen tills den är 1 cm tjock. Lägg över den på en bakplåt som är penslad med olivolja. Skär av kanterna vid behov. Täck över med en fuktig handduk och låt jäsa i 30 minuter.
Tryck små hål i degen med fingrarna. Strö det sista saltet samt timjan och lite olivolja över focaccian. Grädda i 20 minuter i en förvärmd ugn på 250 °C.
Droppa mer olivolja över.