Redskap
Fikonkaka med rosmaringlasyr
Njut av en härlig fikonkaka där den fylliga söta smaken av färska fikon kompletteras perfekt av en väldoftande glasyr med rosmarin.
Redskap
Ingredienser
200 g rosmarinsocker
160 g smör, mjukt
1/4 tsk vaniljextrakt
4 ägg
90 g vetemjöl
225 g mandelmjöl
3/4 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
8 färska fikon
200 g honung
220 ml vatten
2 kvistar rosmarin
Steg för steg
Häll sockret, mjukt smör och vaniljextrakt i skålen till köksmaskinen med flatblandaren. Blanda på hastighet 6 tills smeten är ljus och fluffig. Sänk hastigheten och tillsätt äggen, ett i taget.
Tillsätt mjöl, mandelmjöl, bakpulver och salt och blanda snabbt på hastighet 4 tills ingredienserna har blandats. Smörj en bakform med smör. Strö mjöl jämnt i formen. Häll smeten i den förberedda formen. Skär de färska fikonen i fyra delar och lägg dem ovanpå smeten. Grädda i 45 minuter i en förvärmd ugn på 180 °C. Känn med en provsticka och ta ut kakan när provstickan är torr.
Medan kakan gräddas gör du rosmarinsirapen. Tillsätt honung, vatten och färsk rosmarin i en kastrull och låt sjuda på medelvärme tills blandningen tjocknar lite och täcker baksidan av en sked.
Pensla sirapen över den varma fikonkakan innan du serverar. Förvara den återstående sirapen i kylskåpet i en lufttät behållare eller burk.
Tips: För att göra rosmarinsocker placerar du några kvistar färsk rosmarin i en behållare tillsammans med strösockret. Låt blandningen dra i upp till 3 dagar.