Skip the navigation

Dukatove med vaniljsås

KitchenAid-Chef_chef-imageX2.gif
KitchenAid Chef
Import-Recipe - Dukatove with vanilla custard

Duration
Totalt40min
Förberedelser20min
Tillagning20min

Redskap

SifterSifter
StandMixerStandMixer

Ingredienser

300+300 ml

mjölk, ljummen

170 g

strösocker

20 g

färsk jäst

550 g

vetemjöl

1

ägg

100 ml

neutral olja

250 ml

vispgrädde

1

vaniljstång

6

äggulor

Steg för steg

  1. Så här gör du dukatove: Tillsätt 100 ml mjölk, 25 g socker och jäst i skålen till köksmaskinen med trådvisp. Blanda ihop och låt stål i fem minuter tills små bubblor syns på ytan.

  2. Fäst sikt- och vågdelen på köksmaskinen och sikta ned mjölet i jästkulturen på hastighet 1.

  3. Tillsätt den återstående mjölken (200 ml), 25 g socker, ägg och olja i skålen till köksmaskinen med degkrok och knåda på hastighet 1 i 5 minuter.

  4. Täck med en ren handduk och låt jäsa på en varm plats i ungefär en timme eller tills den blivit dubbelt så stor.

  5. Tryck ned degen och dela den i bitar på ca 40 g. Rulla varje degbit till en boll.

  6. Lägg degbollarna bredvid varandra på en smord bakplåt och låt dem jäsa i tio minuter.

  7. Grädda dukatoven i 20 minuter i en förvärmd ugn på 180 °C tills den är gyllenbrun.

  8. Till vaniljsås: Tillsätt grädde, 60 g socker, 300 ml mjölk och vaniljfrön i en kastrull. Värm på medelvärme tills det sjuder och stäng sedan av värmen.

  9. Tillsätt äggulorna och resten av sockret i en skål och vispa ihop.

  10. Vispa långsamt ihop mjölkblandningen med äggulorna. När allt är ihopvispat häller du tillbaka det i kastrullen och vispar på medelvärme tills vaniljsåsen täcker baksidan av en sked.

  11. Servera vaniljsåsen över dukatoven.