Croissanter
Frasiga och smöriga bakverk – den perfekta parisiska frukosten.
Redskap
Ingredienser
Portioner
500 g
vetemjöl
8 g
torrjäst
50 g
strösocker
220 ml
ljummen mjölk
350 g
smör
10 g
salt
1
ägg
1
äggula
Steg för steg
Tillsätt mjöl, torrjäst, strösocker, mjölk, 50 g smör, salt och ägg i skålen på köksmaskinen med degkrok.
Fäst pastavalsen på köksmaskinen.
Skär återstående 300 g smör i skivor och lägg dem mellan två ark bakplåtspapper. Tryck ned ordentligt. Vrid köksmaskinen till hastighet 1 och mata smörarket genom pastavalsen.
Rulla ut degen till en lång rektangel, lägg smöret i mitten och vik kanterna över toppen.
Vrid degen en kvarts varv och rulla ut till en rektangel igen. Upprepa fyra gånger. Lägg degen i kylen i 30 minuter.
Rulla ut degen till en perfekt rektangel (skär av kanterna vid behov) och skär ut 24 trianglar med en pizzaskärare.
Rulla upp degen i trianglar till den typiska croissantformen och lägg på en täckt bakplåt. Pensla med äggula.
Grädda i ugn i 15 minuter på 190°C tills de är gyllenbruna.