Skip the navigation

Chocolate Chip-glass med björnbär

Import-Author - KitchenAid Chef
KitchenAid Chef
Blackberry chocolate chip ice cream.JPG

Detta grundrecept på krämig glass ger perfekt svalka under varma dagar, i kombination med björnbär och mörk choklad i nästan varje tugga.

Duration
Totalt8h50
Förberedelser35min
Inställning8h
Tillagning15min

Redskap

IceCreamMakerIceCreamMaker
StandMixerStandMixer

Ingredienser

Portioner

430 g

björnbär, plus extra till garnering

200 g

strösocker, fördelat

480 g

standardmjölk

240 g

vispgrädde

1/2

vaniljstång, delad på längden och skrapad

100 g

äggulor

110 g

mörk choklad, 60 % kakao, grovhackad

3 g

havssaltflingor

Steg för steg

  1. Förbered skålen till glasstillverkning: Frys frysskålen i 24 timmar före användning och låt den ligga i frysen tills du är redo att lägga till den kylda glassmeten.

  2. Gör björnbärspurén: Använd en medelstor kastrull på medelhög värme, lägg i björnbären med 50 g socker och 2 msk vatten. Mosa bären lite lätt med en potatisstöt eller en träslev. Koka upp, sänk värmen och låt bären sjuda i ca 5–10 minuter tills bären börjar lösas upp. Rör om då och då.

  3. Gör glassen: Använd en ren medelstor kastrull på låg värme, häll i mjölken, 240 g grädde, 100 g socker, vaniljstången och vaniljfröna. Låt mjölken sjuda och värm tills sockret har lösts upp, rör om då och då.

  4. Förbered ett isbad. Ställ åt sidan. Vispa äggulor och resterande 50 g socker i en medelstor skål. Vispa gradvis ned 240 g av den varma mjölkblandningen i ägguleblandningen, vispa hela tiden för att förhindra att smeten skär sig. Vispa ned ägguleblandningen i det som återstår av mjölkblandningen i kastrullen, vispa tills de är helt sammanblandade. Koka på låg värme, rör om kontinuerligt med en gummispatel, tills vaniljsåsen är så tjock att den fastnar på spatelns undersida, ca 7–9 minuter. Häll över vaniljsåsen i en medelstor skål och ställ skålen i isbadet och låt svalna. Rör om då och då tills blandningen har svalnat. Ta bort vaniljstången ur såsen. Täck och låt stå i frysen i minst 4 timmar eller över natten.

  5. Ta bort bären från spisen och häll över i en finmaskig sil över en liten skål. Tryck bären mot silen med en slev, så att saften rinner ned i skålen. Släng de urpressade bären, häll över saften i kastrullen, låt koka upp på medelvärme och sänk sedan temperaturen i ca 5 minuter. Nu har du nästan 2 dl björnbärssaft. Låt svalna. Häll över i en lufttät behållare och ställ in i kylskåpet.

  6. Blanda björnbärspurén och glassen. Sätt den nedkylda skålen till glasstillverkning i KitchenAid-köksmaskinen. Placera blandredskapet i skålen. Anslut enhetsadaptern till köksmaskinens motorhuvud. Sänk ned drivhuvudet eller höj skålen, beroende på modell, tills enhetsadaptern kopplas fast i blandredskapet.

  7. Sätt köksmaskinen på hastighet 1 innan du lägger till glass- och björnbärsblandningen. Häll glassen i frysskålen medan blandredskapet rör om. Efter 15 minuter tillsätter du den hackade chokladen. Fortsätt att röra om i 5–15 minuter tills blandningen har samma konsistens som mjukglass. Ta bort blandredskapet och skrapa av glassen med en gummispatel.

  8. Häll glassen i en brödform i metall (ca 22 x 12 cm) och släta till smeten upptill. Strö över havssaltflingor. Täck med plastfolie och frys i flera timmar tills den har hårdnat, eller över natten. Servera glassen i skålar och garnera med färska bär.