Brioche för köksmaskinen på 6,9 l
Smörig, mjuk och avnjuts bäst med söt eller salt kräm.
Brioche för köksmaskinen på 6,9 l
Smörig, mjuk och avnjuts bäst med söt eller salt kräm.
Redskap
Ingredienser
500 ml standardmjölk, ljummen
1 msk aktiv torrjäst
200 g strösocker
1 kg vetemjöl
200 g smör, smält
6 ägg, rumstempererade
1 ägg för att borsta briochen
75 g pärlsocker, valfritt
Steg för steg
Det här receptet ger två briochebröd.
Tillsätt mjölk, jäst, strösocker och 250 g mjöl i skålen på köksmaskinen som är utrustad med ballongvispen.
Blanda på hastighet 2 i 1 minut. Täck över skålen med en ren, torr handduk och låt den vila i 30 minuter tills det uppstår bubblor i blandningen.
Sätt fast degkroken i köksmaskinen och tillsätt det smälta smöret i mjölkblandningen. Tillsätt äggen och 250 g mjöl.
Blanda på hastighet 1 tills degen är välblandad och tillsätt resten av mjölet en kopp i taget.
Knåda degen i minst fem minuter tills den blir elastisk. Täck över skålen med en handduk och låt den vila i ungefär en timme.
Tryck försiktigt ned degen i skålen och häll ut den på en mjöltäckt yta. Skär degen i två halvor och skär varje halva i tre delar.
Rulla ut de tre delarna som rep och fläta dem. Lägg briocherna på en bakplåt täckt med bakplåtspapper. Vik in flätornas ändar och låt briocherna vila i 30 minuter.
Pensla de två bröden med uppvispat ägg (1 vispat ägg + 1 msk vatten) och strö pärlsockret över brödet.
Grädda i 30 minuter i förvärmd ugn på 180 °C. Låt svalna på ett bakgaller.