Redskap
Ingredienser
120 ml varm mjölk
3 msk strösocker
6 g snabbjäst
300 g vetemjöl
1 ägg
6 g salt
120 g smör, mjukt
Steg för steg
Blanda den varma mjölken med jästen och hälften av sockret i en liten skål. Låt stå i 5 minuter.
Häll mjöl, ägg, salt, resten av sockret och mjölkblandningen i köksmaskinens skål.
Fäst degkroken på köksmaskinen. Vrid hastighetskontrollen till 2 och blanda tills degen börjar gå ihop. Öka hastigheten till 4 och blanda tills degen går ihop i en boll.
Sänk hastigheten till 2 och tillsätt det mjuka smöret, lite i taget. Fortsätt blanda tills allt smör har arbetats in i degen. Blanda i 2 minuter till. Degen är lite kladdig på det här stadiet.
Täck skålen med en fuktig kökshandduk och låt degen jäsa på varm plats i 45 minuter.
Ta lite olja på händerna och vält ut degen på mjölat arbetsbord. Dela degen i tre delar och rulla ut varje bit till ett ”rep”.
Fläta ihop de tre degbitarna. Täck med en fuktig handduk igen och låt jäsa på varm plats i ytterligare 45 minuter.
Du kan även pensla briochen med uppvispat ägg.
Grädda i 20 minuter på 200°C.