Skip the navigation

Blåbärspaj med flätat lock

Import-Author - KitchenAid Chef
KitchenAid Chef
BLUEBERRY PIE

Den här pajen har ett frasigt pajskal av smördeg runt en saftig blandning av blåbär, socker och syrliga apelsinskal, som ger varje tugga en intensiv smak.

Duration
Totalt2h20
Förberedelser20min
Tillagning1h
Vila1h

Redskap

StandMixerStandMixer

Ingredienser

Portioner

360 g

vetemjöl

3 msk

socker

100 g

socker

1 tsk

havssalt

225 g

kallt osaltat smör, skuret i kuber

15 g

kallt osaltat smör till fyllningen, skuret i kuber

120 ml

isvatten

1150 g

färska blåbär, sköljda och torkade

30 g

majsstärkelse

2 msk

rivet apelsinskal

Steg för steg

  1. Gör degen: Montera degblandaren på köksmaskinen. Tillsätt mjöl, socker och salt i arbetsskålen och vrid till hastighet 1 i 10 sekunder. Tillsätt det kalla smöret under omrörning och öka sedan till hastighet 2 i en minut. Sänk sedan hastigheten till omrörning igen och droppa långsamt i isvatten. Ta bort arbetsskålen från köksmaskinen och använd händerna till att ta ut degen och forma den till två jämna plattor. Slå in plattorna i plastfolie och kyl/vila degen i minst en timme i kylskåpet.

  2. När degen är klar ställer du ugnsgallret på den nedre tredjedelen och förvärmer ugnen till 200 °C. Lägg dem i en stor skål. Blanda majsstärkelse, socker och rivet apelsinskal i en separat skål. Ställ åt sidan.

  3. Mjöla köksbänken lätt och kavla ut den ena degplattan till en cirkel som är ca 0,5 cm tjock. Lägg degen i pajformen och skär av degen med 2,5 cm deg som hänger ut över kanten (att fästa det flätade locket med). Kavla ut den andra degplattan till en cirkel i samma storlek. Skär sedan cirkeln i 2,5 cm breda remsor.

  4. Gör fyllningen: Lägg blåbären i en stor skål, tillsätt sockerblandningen och rör om så att sockret fördelas jämnt. Häll sedan ned blåbären i pajformen. Smula smör över blåbären. Fläta remsorna till ett rutmönster, skär till kanterna på remsorna och vik in remsorna i formen. Tryck sedan ihop kanten av skalet med en gaffel så att det sluter tätt. Pensla degens ovansida med äggvita.

  5. Lägg lite aluminiumfolie på gallret under bakplåten för att fånga upp eventuell blåbärssaft som kokar över under gräddningen. Lägg lite aluminiumfolie över pajen och grädda pajen i 30 minuter. Sänk sedan temperaturen till 175 grader och grädda tills skorpan är gyllenbrun och du ser saften bubbla genom rutnätet (ytterligare ca 25–30 minuter). Ta bort aluminiumfolien de sista 10 minuterna av gräddningen.