Björnbärs- och kiwigranité
En drömlik dessert som är lika läcker som den är färgglad. En fest för både ögon och smaklökar.
Björnbärs- och kiwigranité
En drömlik dessert som är lika läcker som den är färgglad. En fest för både ögon och smaklökar.
Redskap
Ingredienser
4 puckar gjorda på vatten och färska bär
440 g björnbär
180 ml vatten
130 g socker
30 ml saft från 1 citron
en nypa salt
2 eller 50 g kiwifrukter, skivade och delade i fyra delar (50 g)
Steg för steg
Dagen före: Fyll formarna med 40 g bär (cirka 10–12 bär). Fyll sedan på med vatten till fyllningslinjen och frys i 12 till 24 timmar.
Dagen före: Blanda 400 g bär, 180 ml vatten, 130 g socker, citronsaft och en nypa salt i en kastrull. Koka upp, sänk till medelhög värme och låt sjuda i 15 minuter. Purea i en täckt blender så att ingen varm vätska stänker upp. Sila och låt svalna helt.
Samma dag: Skala och skiva kiwifrukten. Lägg i en skål och använd som garnering.
Det här receptet kräver temperering. Se till att den grova knivdelen sitter på plats. Gör granité med frysta bär i en kopp eller skål. Toppa med sirap tills granitén har täckts. Garnera granitén med kiwi.
*Björnbären kan bytas ut mot hallon, jordgubbar eller blåbär eller allihop för att skapa en smak av blandade bär.
*Du kan använda den här sirapen över granité gjord på vanligt vatten som finkrossats med den fina knivbladsdelen men kom ihåg att göra den lite tunnare med kallt vatten för en finare granité.
*Det är normalt att den här isflingesirapen flyter ovanpå granitén utan att blandas men det är okej eftersom bärsmaken redan finns i granitén.