Baklava
Baklava är en kombination av honungsindränkta lager av frasig filodeg och en blandning av knapriga nötter.
Redskap
Ingredienser
Portioner
1 kg
mjöl
1/2 tsk
salt
2 tsk
vinäger
550 ml
vatten
200 g
pistagenötter
200 g
mandlar
300 g
valnötter
170 g
socker
2 tsk
kanel
400 g
honung
1
citronsaft
3
kryddnejlika
200 g
smör
Steg för steg
Häll mjöl, salt, ättika och 300 ml vatten i skålen med degkroken på köksmaskinen. Blanda i omrörningshastighet tills en deg har bildats.
Dela upp degen i jämnstora delar (ungefär 24 st.) och kavla ut dem lövtunt på en mjölad yta. Skär degen i samma storlek som den ugnsform du ska använda. Ställ åt sidan.
Häll ned pistagenötter och mandlar i kannan till K400-blendern. Pulsmixa tre gånger tills nötterna är grovhackade.
Upprepa det här steget med valnötterna.
Lägg alla nötter i en skål och tillsätt 50 g socker och kanel. Ställ åt sidan.
Häll honung, 250 ml vatten, 120 g socker, kanel, citronjuice och kryddnejlika i en kastrull och koka i 5 minuter. Låt svalna helt och häll över till en kanna.
Pensla en ugnsform med smält smör och täck med 6 lager filodeg. Pensla varje lager deg med smält smör innan du lägger på nästa lager.
Fördela ut nötblandningen och upprepa föregående steg. Avsluta med 6 lager deg.
Skär upp baklavan i romber innan du gräddar den i 1 timme 15 minuter i förvärmd ugn i 160 grader.
Ta ut den varma baklavan ur ugnen och lägg direkt på den kalla sirapen med en sked. Låt baklava svalna helt, utan lock och i rumstemperatur