Skip the navigation

Baklava

KitchenAid-Chef_chef-imageX2.gif
KitchenAid Chef
Import-Recipe - BAKLAVA

Baklava är en kombination av honungsindränkta lager av frasig filodeg och en blandning av knapriga nötter.

Duration
Totalt1h45
Förberedelser30min
Tillagning1h15

Redskap

BlenderBlender
StandMixerStandMixer

Ingredienser

Portioner

1 kg

mjöl

1/2 tsk

salt

2 tsk

vinäger

550 ml

vatten

200 g

pistagenötter

200 g

mandlar

300 g

valnötter

170 g

socker

2 tsk

kanel

400 g

honung

1

citronsaft

3

kryddnejlika

200 g

smör

Steg för steg

  1. Häll mjöl, salt, ättika och 300 ml vatten i skålen med degkroken på köksmaskinen. Blanda i omrörningshastighet tills en deg har bildats.

  2. Dela upp degen i jämnstora delar (ungefär 24 st.) och kavla ut dem lövtunt på en mjölad yta. Skär degen i samma storlek som den ugnsform du ska använda. Ställ åt sidan.

  3. Häll ned pistagenötter och mandlar i kannan till K400-blendern. Pulsmixa tre gånger tills nötterna är grovhackade.

  4. Upprepa det här steget med valnötterna.

  5. Lägg alla nötter i en skål och tillsätt 50 g socker och kanel. Ställ åt sidan.

  6. Häll honung, 250 ml vatten, 120 g socker, kanel, citronjuice och kryddnejlika i en kastrull och koka i 5 minuter. Låt svalna helt och häll över till en kanna.

  7. Pensla en ugnsform med smält smör och täck med 6 lager filodeg. Pensla varje lager deg med smält smör innan du lägger på nästa lager.

  8. Fördela ut nötblandningen och upprepa föregående steg. Avsluta med 6 lager deg.

  9. Skär upp baklavan i romber innan du gräddar den i 1 timme 15 minuter i förvärmd ugn i 160 grader.

  10. Ta ut den varma baklavan ur ugnen och lägg direkt på den kalla sirapen med en sked. Låt baklava svalna helt, utan lock och i rumstemperatur