Skip the navigation

Babka med choklad

KitchenAid Chef

Denna babka med choklad är ett utsökt, flätat jästbröd fyllt med chokladvirvlar som garanterat imponerar på dina gäster!

chocolatebabka_thumbnail.jpg

Babka med choklad

KitchenAid Chef

Denna babka med choklad är ett utsökt, flätat jästbröd fyllt med chokladvirvlar som garanterat imponerar på dina gäster!

Redskap

StandMixer
Förberedelser
20min
Vila
12h
Inställning
40min
Tillagning
40min
Totalt
13h40
Portioner
6
Svårighet
Enkelt

Ingredienser

600 g mjöl

11 g torrjäst

1/2 tsk salt

185 g socker

235 g smör

3 ägg

140 ml vatten, ljummet

210 g mörk choklad

1 msk kakaopulver

Steg för steg

  1. Receptet räcker till två babka-kakor.

  2. Häll mjölet i köksmaskinens skål och sätt fast flatblandaren. Tillsätt torrjäst på ena sidan av skålen. Tillsätt salt på andra sidan av skålen. Tillsätt 110 g socker och blanda på hastighet 1 tills det har blandats in.

  3. Medan köksmaskinen körs tillsätter du 3 ägg och ljummet vatten och fortsätter att blanda tills degen arbetas ihop. Tillsätt 150 g mycket mjukt smör i degen och blanda tills det nätt och jämnt har arbetats in. Fäst degkroken på köksmaskinen och knåda degen i fem minuter.

  4. Ta upp degen och lägg den i en oljad skål. Täck över och kyl i kylskåp över natten.

  5. Gör fyllningen genom att hacka den mörka chokladen i små bitar och lägga över i en kastrull. Tillsätt 75 g socker, 85 g smör och kakaopulver. Värm på låg värme tills allt har smält. Lägg undan och låt fyllningen svalna tills konsistensen är bredbar.

  6. Dela degen i två delar. Kavla ut varje del i en rektangel. Fördela den avsvalnade chokladfyllningen över den utkavlade degen, med 1–2 cm avstånd från kanten. Rulla ihop degen och skär den på längden. Fläta ihop de två delarna och lägg i en brödform med bakplåtspapper. Låt jäsa på en varm plats i 40 minuter. Grädda i 180 °C i en förvärmd ugn i 30 minuter. Kontrollera efter 20 minuter. Om kakans överdel ser ut att få för mycket färg täcker du den med aluminiumfolie under de sista 10 minuterna. Låt svalna något innan du skär upp kakan.