Vad hände med sylten?
min läsning
12 mars 2024
Vi återupptäcker den förlorade traditionen med hemlagad sylt!
Vad hände med sylten?
Vad hände med sylten? Det kanske är en harmlös fråga, men många av oss minns den söta smaken där varje mamma och mormor fyllde skafferiet med burkar av hemlagade konserver, sylt och marmelad. Det finns många skäl till att sylt gradvis försvinner från våra matbord. För det första är det att den traditionella frukosten ständigt slåss mot snabba måltider och färdiga produkter, som om vi inte längre hade tid att sitta ner i några minuter för att bre något sött på en skiva rostat bröd.
Så är verkligen inte fallet för oss på KitchenAid. I själva verket, finns det nog inte ett bättre tillfälle att återupptäcka njutningen med sylt än att tillbringa en dag med fylla burk på burk med traditionella recept från mormors kokbok? Innan vi kastar oss in i dessa kladdiga recept, låt oss definiera skillnaden mellan sylt och marmelad. Det ligger i konsistensen där marmelad är tjockare och mer fast, medan sylt kan vara lösare. Enligt den engelska traditionen är marmelad sylt som enbart görs på citrusfrukter. Det finns andra skillnader och olika typer av tillagning, men där är gränserna snarare kulturella och inte lika exakta.
Frukten
När det gäller sylt är det viktigt att välja mogna frukter eller bär av utmärkt kvalitet, helst ekologiska och från säsongens skörd. Om de är omogna riskerar du att få en oregelbunden, sötaktig och smaklös blandning. Genom att välja frukt och bär noggrant kan du vara säker på att få fram det mesta av smaken och fruktens näringsmässiga egenskaper. Naturligtvis måste frukten tvättas före användning och sedan måste kärnor och andra skadade eller oätliga delar på varje frukt tas bort. Värt att tänka på är dock att skalet går att behålla i många fall, det är ofta det som innehåller en stor del av det pektin som behövs för att sylten eller marmeladen ska stelna.

Sockret
Beroende på vad du gillar, vad du vill ha för näringsmässiga egenskaper, önskad sötma och kombinationen med andra smaker kan du välja bland många olika sötningsmedel till din sylt. Till exempel vanligt socker, farinsocker, honung, sirap, malt (ris, korn, majs och speltvete), lönnsirap eller agavesirap.

Med eller utan pektin?
De traditionsbundna tvekar inte, hemlagad sylt kräver inte tillsatt pektin, vilket är ett förtjockningsmedel som redan finns naturligt i frukt. Problemet är att vissa frukter är rika på pektin medan andra inte innehåller lika mycket. Om du tillagar vattenbaserad sylt på frukt eller om du vill minska tillagningstiden kan pektin faktiskt vara till stor hjälp.

Tillagningen
Med frukt, socker och eventuellt även pektin är listan över ingredienser redan klar! Det bästa är att tillagningen är lika enkel. Naturligtvis finns det olika tekniker, det beror framförallt på egenskaperna hos frukten.
Skär frukten i små bitar av samma storlek för att få en jämn tillredning, lägg dem i en kastrull med sockret – som kan variera från 40 % till 100 % av fruktens vikt. Koka på medelhög värme tills dess att vattnet har avdunstat och sockret tjocknat. Hur lång tid tar det? Det beror på frukten och mängden vatten men utan pektin kan det ta två timmar längre. Det enda sättet att se om det är klart är att titta på konsistensen. Ta en tesked sylt och klicka ut den på en liten tallrik, om den är tjock och inte rinner ut över hela tallriken är den klar.

Om du vill börja omedelbart har vi fyra förslag, ett för varje säsong!
Vinter: Apelsinmarmelad
Apelsinmarmelad har en något bitter smak som passar bra för särskilda kombinationer. I de flesta recept används fruktköttet utan skal, men om du gillar den bittra smaken kan du koka skalet separat innan du fortsätter med den klassiska tillredningen.
Vår: Jordgubbs- och ingefärssylt
Här är ett vårrecept som perfekt som topping till en cheesecake, till pannkakor eller till tårtor. Vill du ha en snabbare och enklare variant? Med KitchenAid Artisan cookprocessor kan du tillaga jordgubbs- och ingefärssylt mycket enkelt, utan stänk och kladd.
Sommar: Fikonmarmelad
Fikon är ofta underskattade, men de är mångsidiga och kan användas i många olika recept. Fikonmarmelad passar exempelvis perfekt för söta recept som som i tårtor och kakfyllning men det passar också utmärkt att kombinera med lagrad ost.
Höst: Lökchutney
Låt oss avsluta med en chutney som inte är baserad på frukt. Förutom den klassiska kombinationerna med ost kan du använda den som ett alternativ till de vanliga såserna för att ge smak till dina smörgåsar eller hamburgare. För extra smak kan du tillsätta rött vin under tillagningen.

KitchenAid Chef
— Dela vår passion för att skapa
På KitchenAid förenar vi människor som älskar matlagning och bakning, tillredning och skapande. I över 100 år har KitchenAid arbetat på uppdrag av varje kock där ute. Våra klassiska verktyg är gjorda med dig i åtanke – de öppnar dörren till nya möjligheter och hjälper dig att få ut mesta möjliga av din matlagning.