Poké i alla dess färger
min läsning
12 mars 2024
Låt oss bekanta oss med den hälsosamma hawaiianska maten som tar finsmakare med storm
Traditionell maträtt från Hawaii
Ta en skål med tärnad rå fisk, marinerad i sojasås, med en dressing på olja, sesamfrön, en handfull koriander och salladslök. Visst låter det gott? Det gör det verkligen det bästa är att det finns på riktigt – här är grundingredienserna i poké (uttalas Poh–Kay), en traditionell maträtt från Hawaii som erövrat gourmetrestauranger världen över, och det med rätta. Matälskare från Los Angeles till New York kan inte sluta prata om poké och intresset har även spridit sig till Europa.
Poké är kusin till japanska chirashi och sydamerikanska ceviche, man kan kalla det för en sorts ”dekonstruerad” sushi. Rätten har allt som krävs för att bli en kulinarisk succé. Den är inte bara enkel att förbereda, det går snabbt också. Dessutom är rätten både hälsosam och snygg. Poké betyder att skära eller skiva på hawaiiska. Det är en traditionell maträtt som ofta åts under fiskeexpeditioner av fiskare, som tillsatte lite allt möjligt som de hade tillgång till. På Hawaii finns rätten överallt – den säljs i gathörn, i barer och till och med på bensinstationer. Man kan gå in till en grönsakshandlare och hitta en poké-bar med 30 olika kombinationer.
Poké jämfört med sashimi eller tartare
Poké ska inte förväxlas med sashimi eller tartare: Till skillnad från dessa rätter består poké av fisk som skärs i stora bitar, marineras och blandas med andra ingredienser som i en sallad. Till skillnad från ceviche (som lagas mer eller mindre på samma sätt och har en distinkt syrlig smak av lime) har poké en rund, fyllig och texturerad smak eftersom fisken marineras med sojasås och sesamolja – ett tydligt tecken på influenserna av invandrare från Japan och Korea.
Näringsinnehåll
När det gäller näring saknas ingenting i poké, som kan sägas vara hälften sallad och hälften huvudrätt. Den är fullproppad med proteiner, färska vitaminer, mineralsalter och bra fetter. Smaken lämnar inte heller något att önska: fiskbitarna (oftast tonfisk, men också lax, bläckfisk eller krabba) kombineras med lika färska och hälsosamma ingredienser som avokado, lime, tomater, sallads- eller kålblad, gurka, squash, ingefära och chilipeppar. Det finns också kombinationer med tobiko (flygfiskrom), böngroddar, sjögräs, edamame, tofu, macadamianötter och mango. Allt detta serveras med lime, salladslök och koriander på en bädd av ris, salladsblad eller svartkålsblad.
Hawaiisk mat blir alltmer populärt och under de senaste åren har kvaliteten överlag förbättrats betydligt till och med på ön. Hawaiianska kockar är trötta på att begränsa sin matlagning till ananas, Spam (en typ av burkskinka från en välkänd amerikansk tillverkare som har blivit en stapelvara i det hawaiianska köket) och poi (en söt grädde som görs på taro som är en potatisliknande knöl och som tillreds endast på ön och äts i enorma mängder).
Trenden med att äta rå fisk har växt sig enormt stor de senaste åren och har öppnat dörrarna till rätter som vi tidigare inte kunde drömma om att få smaka. Poké är en vinnare av en annan avgörande anledning – rätten kan anpassas med ett nästan obegränsat antal ingredienser, och varje kock har sitt eget recept. Kalifornisk poké har exempelvis kryddig majonnässås som dressing och serveras på ris eller svartkål, med sjögräsnudlar, schalottenlök och svarta sesamfrön. De mest kreativa varianterna innehåller också svart ris, quinoa, bulgur eller fregola. Dessutom serveras den råa fisken i en skål, vilket gör rätten både enklare och snabbare än sushi och därmed en naturlig utveckling av trenden. Dessa lyckliga sammanträffanden har lett till stora framgångar för poké.
Var kan man äta poké?
Numera i princip var som helst. Om du har turen att befinna dig på Hawaii när du läser den här artikeln ska du inte missa legendariska Da Poké Shack i Kailua Kona, men poké serveras också närmare än så. Förutom poké-barer, som slår upp dörrarna lite överallt, kan vi rekommendera Noreetuh i New York. På den här restaurangen tillagas hawaiiska rätter med modern känsla och poké serveras med olika typer av sjögräs och inlagda jalapeños. I Milano tillagar Charlie Pierce, kock på T.O.M., poké med tonfisk, rostade italienska hasselnötter, avokadogrädde och stekt wonton. I London kan du låta dig förtrollas av skålarna på Black Row Poke Bar, som nyligen öppnades i Mayfair av Kurt Zdesar (som ligger bakom Chotto Matte och Nobu).
Nu när det börjar bli kallt passar det perfekt att smita in på en poké-bar och prova alla olika kombinationer tillsammans med en kall öl. Gör dig beredd på känslan av att sitta på en vit sandstrand med surfbrädan bredvid dig och tårna i havet.
KitchenAid Chef
— Dela vår passion för att skapa
På KitchenAid förenar vi människor som älskar matlagning och bakning, tillredning och skapande. I över 100 år har KitchenAid arbetat på uppdrag av varje kock där ute. Våra klassiska verktyg är gjorda med dig i åtanke – de öppnar dörren till nya möjligheter och hjälper dig att få ut mesta möjliga av din matlagning.