Skip the navigation

Scones med apelsin och tranbär

Import-Author - KitchenAid Chef
KitchenAid Chef
orangecranberryscones thumbnail

En klassisk scone med vintertema. Apelsin, tranbär och kanel fyller köket med en arom med läcker doft.

Duration
Totalt25min
Förberedelser10min
Tillagning15min

Redskap

StandMixerStandMixer

Ingredienser

Portioner

70 g

strösocker

2 apelsiner

rivet apelsinskal

420 g

vetemjöl

2,5 tsk

bakpulver

1/2 tsk

bikarbonat

1/4 tsk

salt

1/4 tsk

vaniljsocker

1/4 tsk

kanel

170 g

smör, tärnat och kylt

250 ml

kärnmjölk

1 msk

kärnmjölk till pensling

1

ägg

130 g

torkade tranbär

1 msk

rörsocker

Steg för steg

  1. Tillsätt smör och apelsinskal i skålen till köksmaskinen med flatblandaren. Mixa på hastighet 2 i en minut tills sockret har samma konsistens som våt sand.

  2. Tillsätt mjölet, bakpulver, bikarbonat, salt och kanel. Byt flatblandaren mot degblandaren. Tillsätt smöret och blanda på hastighet 1 tills smöret har blandats i ärtstora bitar.

  3. Tillsätt kärnmjölk, ägg och tranbär och blanda snabbt på hastighet 1 tills degen precis går ihop. Degen ska vara mer klumpig än slät, eftersom det ger fluffigare scones.

  4. Forma degen till en stor skiva på en mjölad yta. Tryck försiktigt ihop den så att den håller formen bättre. Använd en stor kniv för att skära degen i 6 kilar. Lägg dem på en plåt klädd med bakplåtspapper. Pensla sconesen med lite kärnmjölk och strö över lite rörsocker för att få en fin gyllene skorpa.

  5. Grädda i 15 minuter i förvärmd ugn på 200°C. Överför till ett bakgaller för att svalna.