Tre viktiga tips när du gör egen pizzadeg
5 minuters läsning
29 april 2024
Pizza. Nästan alla gillar det, och alla har en favorit. Det är förstås väldigt enkelt att beställa en pizza från sitt favoritställe på fredagskvällen, men det ligger något otroligt tillfredsställande i att äta en pizza som man har gjort själv helt från grunden. Vill du göra egen pizza med restaurangkvalitet hemma? Ha de här tre viktiga tipsen i åtanke och låt din köksmaskin från KitchenAid hjälpa dig med jobbet.
Tre viktiga tips när du gör egen pizzadeg
Alla recept på pizzadeg har samma grund. Men det finns olika typer av mjöl och jäst
Pizza är en klassiker i det italienska köket. Italiensk matlagning handlar om enkla recept och fantastiska ingredienser. Så är det med pizza också. Pizzadeg består bara av fyra ingredienser: mjöl, vatten, jäst och salt – och ibland en skvätt olivolja om man vill. Två av ingredienserna kräver lite eftertanke. Först mjölet. Välj mjöl noggrant. Varför? Det påverkar din pizza på fler sätt än du kanske tror. Vi tittar på alternativen.
Mjöl till pizzadeg
Vetemjöl - Många använder vanligt vetemjöl för att göra pizzadeg. Det finns i massor av recept och man kan köpa det nästan överallt. Förmodligen har du redan vetemjöl hemma i skafferiet. Vanligt vetemjöl innehåller mycket protein och är lätt att hantera. Men ger det den krispigaste och bästa pizzabotten? Förmodligen inte. Det är ändå ett bra alternativ. Det ger en god pizza med en bra balans av mjukhet och struktur.
Vetemjöl special – Vill du ha en pizzabotten med mer tuggmotstånd? Då är vetemjöl special ett bra val. Det har ett högre proteininnehåll, så du kan bygga upp mer gluten och få en botten med bra storlek, lite segare konsistens och tätare struktur.
00-mjöl – Även känt som mjölets heliga graal. Och med all rätt. Det är finmalet och har lågt proteininnehåll, så din pizzabotten blir ljuvligt krispig. Otroligt mjuk men tunn med fin struktur. Det är inte konstigt att det här mjölet är guldstandard i Italien.
Jäst till pizzadeg
För det andra har vi jästen. Vilken typ av jäst du ska välja beror på några olika saker. Hur mycket tid vill du lägga på att göra din pizza? Hur vill du att din pizzabotten ska smaka? Är du ute efter en traditionell eller en snabb metod? Vi tittar på alternativen:
Aktiv torrjäst – Många pizzadegar görs på aktiv torrjäst. Det är ett populärt val. Vill du använda det i din pizzadeg? Först måste du aktivera jästen med varmt vatten, någonstans mellan 35 och 40 ℃. Sedan blandar du det med mjölet och de andra ingredienserna.
Snabbjäst – Det liknar aktiv torrjäst men är lite bekvämare. Du behöver inte aktivera den med varmt vatten. Strö den bara direkt i degen.
Färsk jäst Många pizzaälskare tycker att färsk jäst är det bästa valet. Varför? Det ger en djupare och mer robust smak.
Surdegskultur - Du vet de där pizzabottnarna med en distinkt, lite syrlig smak och seg, rustik konsistens? De är gjorda med naturligt fermenterad surdeg av färskt mjöl och vatten. Eftersom fermenteringsprocessen kräver lite tid och tålamod är det mer av ett specialjäsmedel. Men det är värt att vänta på. Pizzadegen får den unika surdegssmaken.
Knåda, jäsa och sträcka: nyckeln till att göra pizzadeg
Att göra egen deg från grunden är inte bara extremt tillfredsställande – det blir också en läcker bas för en autentisk, hemlagad pizza. När du har gjort pizza själv kommer du aldrig att vilja ha pizza från affären igen. Men innan du kladdar ner händerna ska vi titta på teorin bakom de tre viktigaste stegen i pizzaprocessen: knådning, jäsning och sträckning.
Knåda din pizzadeg
Det går inte att göra en bra pizzadeg utan att knåda den ordentligt. Det är så du bygger upp degens glutenstruktur, som ger elasticitet och styrka. Att knåda för hand har sin charm, men det kräver också en hel del arbete och skicklighet. Så varför inte låta din köksmaskin från KitchenAid och degkrok sköta knådningen? Använd degkroken på låg hastighet. Då har du händerna fria och kan fokusera på dina toppings.
Hur vet jag när jag ska sluta knåda? Först och främst bör du alltid följa den knådningstid som anges i receptet, men om du är tveksam kan du göra fönstertestet. Det är ett snabbt knep för att se om din deg är tillräckligt knådad. Ta en liten bit av degen och sträck försiktigt ut den. När du drar ska degen bli tunnare och tunnare utan att gå sönder. Om du kan få degen så tunn att ljuset kommer igenom – som i ett fönster – är degen färdig.
Jäsa pizzadegen
Att låta pizzadegen jäsa påverkar smaken och konsistensen på pizzabotten. Men det är inte en process som alltid är likadan. Vilken jäsmetod som är bäst beror på några olika saker. Vilken sorts jäst använder du? Vilken typ av pizza vill du göra? När har du planerat att äta den? Det finns två huvudsakliga sätt att jäsa pizzadegen:
På ett varmt ställe
Vill du göra en pizzabotten ganska snabbt? Då är det här rätt metod. Täck över degen och placera den på en varm och lite fuktig plats. Värmen hjälper jästen att verka, medan fuktigheten gör att degen inte torkar ut. Har du någon degskål? Ta fram den. Det är den perfekta miljön för din deg när den jäser.
I kylen
Om du inte har bråttom kan du prova att kalljäsa degen i kylskåpet. Det tar lite längre tid, men den långsamma jäsningen tar fram mer komplexa smaker och ger en seg och luftig konsistens. Lägg degen i en skål, täck över den med plastfolie och låt jäsa i kylen i minst 24 timmar.
Sträck din pizzadeg
När det är dags att sträcka ut pizzadegen finns det bara ett viktigt tips att tänka på. Använd inte kavel. Den pressar bara ut luften ur degen och ger en tät, seg konsistens. Använd en av de här teknikerna istället:
Enkel sträckmetod
Lägg degen mitt på en mjölad yta. Platta först ut degen med händerna. Tryck sedan försiktigt ut degen från mitten och ut mot kanterna med handflatorna. Du vill inte att den ska gå sönder, så arbeta mjukt och försiktigt utan att använda fingertopparna. Medan du trycker ut degen roterar du den då och då för att få en jämn tjocklek.
Knogmetoden
Olja först in händerna. Lägg sedan pizzadegen över knogarna och lyft den till ögonhöjd. Medan du håller degen med knogarna flyttar du långsamt isär händerna och sträcker ut degen.
Rattmetoden
Här låter vi gravitationen arbeta. Den sträcker ut och stärker degen naturligt. Lyft bara upp din pizzadeg i kanten och håll den som en ratt. Rotera pizzabotten och kläm försiktigt längs kanterna.
Montera och grädda din pizza – snåla inte på toppings och höj värmen
När pizzadegen har slutat jäsa och ugnen är riktigt het är du redo för finalen: montera och grädda din pizza.
Skapa den perfekta pizzan
Täck först din pizzabotten med ett generöst lager tomatsås. Den syrliga, fylliga smaken av tomater är en bra grund för en autentisk pizza. Vill du göra din sås från grunden? Prova den här klassiska marinarasåsen. Den är utsökt enkel och full av smak.
Vi fortsätter med toppings. Om botten är krispig och såsen är smakrik behövs inte så mycket mer på pizzan än lite ost. Men du kan toppa precis hur du vill. Allt från klassiska kombinationer med svamp eller prosciutto till mer äventyrliga pålägg som kyckling tikka masala eller kanske päron och grönmögelost.
Grädda din pizza
Vad är hemligheten bakom att grädda en hemgjord pizza lika bra som en pizza från din italienska favoritrestaurang? En riktigt het ugn. Pizzor gillar när det är varmt. Ju hetare desto bättre. Så oavsett om du använder en klassisk ugn, en utomhusgrill eller en pizzaugn bör du alltid förvärma till den rekommenderade inställningen – vanligtvis runt 260 ℃ för ugn och 400 ℃ för pizzaugn – med bakplåten eller pizzastenen inuti. Lägg sedan pizzan på den heta bakplåten eller pizzastenen för att få en jämnt tillagad, krispig kant på din pizzabotten och bubblande ost ovanpå.
Sugen på pizza? Prova de här recepten på hemgjord pizza
Nu när du kan grunderna är du redo att göra några riktigt goda hemlagade pizzor. Vill du ha en klassisk eller en mer äventyrlig pizza? Med de här smakrika pizzarecepten hittar du helt säkert något du vill ha.
KitchenAid Chef
— Dela vår passion för att skapa
På KitchenAid förenar vi människor som älskar matlagning och bakning, tillredning och skapande. I över 100 år har KitchenAid arbetat på uppdrag av varje kock där ute. Våra klassiska verktyg är gjorda med dig i åtanke – de öppnar dörren till nya möjligheter och hjälper dig att få ut mesta möjliga av din matlagning.