Marinarasås med färska tomater
Klassisk marinarasås är utsökt som pasta- eller pizzasås, med grillat rustik bröd och grönsaker, eller när den används tillsammans med ägg eller vit fisk, som svärdfisk. Det här receptet kan konserveras eller frysas så att du kan njuta av sommaren året runt.
Marinarasås med färska tomater
Klassisk marinarasås är utsökt som pasta- eller pizzasås, med grillat rustik bröd och grönsaker, eller när den används tillsammans med ägg eller vit fisk, som svärdfisk. Det här receptet kan konserveras eller frysas så att du kan njuta av sommaren året runt.
Redskap
Ingredienser
2.3 kg mogna färska tomater (roma- eller plommontomater fungerar bäst)
1 msk tomatpuré
120 ml extra virgin olivolja
6 kryddnejlika vitlök
300 g 1 stor lök, grovhackad
120 ml Chianti eller annat torrt italienskt rött vin
2 msk strösocker
130 g pecorinoost, riven
14 g färska oreganoblad, finhackade
20 g färska basilikablad, finhackade
1 msk fint havssalt
Steg för steg
Det här receptet ger dig ungefär 2 l marinarasås.
Fäst passertillsatsen för frukt- och grönsaker på köksmaskinen. Placera en stor skål under passertillsatsen för att samla upp den pressade tomatblandningen och en mindre skål vid tillsatsens ände för att fånga upp fruktköttet.
Tvätta och tärna tomater i bitar som är tillräckligt små för att passa i passertillsatsen för frukt och grönsaker. Lägg vitlök, lök och tomater i det stora matarbordet och använd mataren för att mata blandningen genom passertillsatsen. Använd en spatel och se till att få ut all silad tomatblandning ur delen. Släng fruktköttsmassan.
Värm alla ingredienser utom parmesan och örter i en stor kastrull på medelhög värme. Låt sjuda och rör om ordentligt. Sänk värmen och låt såsen sjuda långsamt i 45–60 minuter eller tills såsen har tjocknat till önskad konsistens. Ta bort från värmen och rör i de färska örterna och parmesan. Smaka och justera kryddorna vid behov.
Servera genast med färsk pasta eller valfritt tillbehör. Alternativt kan du låta den svalna till rumstemperatur, täck över och förvara i kylskåpet i upp till fem dagar, i frysen i upp till sex månader eller följ konserveringsanvisningarna för längre hållbarhet i skafferiet.