Föregående sida
Söta måsten

Upp och ner-päronkaka med honung och timjan

Söta karamelliserade päron står i härlig kontrast med skärpan hos timjan i denna läckra nya variant av upp och ner-kaka. Prova att laga receptet med en köksmaskin från KitchenAid.

Börja laga mat

Verktyg

Köksmaskiner

Köksmaskiner

Flatblandare

Flatblandare

Detaljer

15

Ingredienser

8

Steg

Tid

20'

Förberedelse

50'

Tillagning

70'

Sammanlagt

Ingredienser

  • -till basen med karamelliserade päron:
  • 100 gljust farinsocker
  • 85 g + 85 g (Till kaksmeten)honung
  • 55 gsmör
  • -till kaksmeten:
  • 170 gsmör, rumstempererat
  • 225 gströsocker
  • 1 tskvaniljextrakt
  • 240 gvetemjöl
  • 40 gfinmalt majsmjöl
  • 1 ½ tskbakpulver
  • ½ teskedbikarbonat
  • 1 tsksalt
  • 160 mlkärnmjölk
  • 3stora ägg
Gör det nu
  • Steg 1

    Värm ugnen till 180 °C. Ställ in en plåt på falsen under den du ska använda, så att den kan fånga upp eventuella safter som bubblar över när kakan tillagas.

  • Steg 2

    Gör karamellbasen. Smält smöret i en kastrull på medelhög värme. När det har smält tillsätter du farinsocker och honung och vispar försiktigt tills sockret har lösts upp. Låt blandningen koka upp, sänk värmen till medel och koka i ytterligare en minut.

  • Steg 3

    Ta bort från värmen, vispa och fördela sedan jämnt i en rund kakform på 22–24 cm. Lägg päronen i det mönster du vill. Ställ åt sidan.

  • Steg 4

    Blanda mjöl, majsmjöl, bakpulver, bikarbonat och salt i en medelstor bunke. Ställ åt sidan. Vispa ihop kärnmjölk, ägg och honung separat i en annan liten bunke.

  • Steg 5

    Lägg smöret i mixerskålen, sätt flatblandaren på köksmaskinen och rör smöret så att det blir mjukt på hastighet 6 i en minut. Sänk hastigheten till 4 och häll långsamt i strösockret. När allt socker har tillsatts ökar du till hastighet 6 igen och vispar i ca 3 minuter, tills blandningen är lätt och fluffig. Tillsätt vanilj.

  • Steg 6

    Sänk blandningshastigheten till 2 och tillsätt mjölblandningen i smör- och sockerblandningen, växelvis med kärnmjölksblandningen. Börja och avsluta med mjölblandningen. Vispa tills det precis blandas varje gång du tillsätter ingredienser. Fördela smeten jämnt över päronen.

  • Steg 7

    Grädda i ca 50 minuter eller tills en träpinne som sticks in i mitten är ren när du tar ut den. (Om kakan har blivit brun på ovansidan men inte är genombakad kan du lägga över lite folie under återstoden av gräddningstiden.)

  • Steg 8

    Ta ut kakan ur ugnen och låt den svalna på galler i 5 minuter innan du vänder upp kakan på en tallrik med kant (för att fånga upp saften) och tar ut den ur formen. Kan serveras varm eller kall.

Våra mest älskade rätter

Dela glädjen med de här beprövade och frestande recepten. De tillhör hemmakockarnas favoriter och du kommer att få nästan lika mycket glädje av de nöjda leendena kring bordet som av de läckra smakerna.

Perfekt pizzadeg

Det enda receptet på tunn, italiensk pizza du någonsin behöver!

  • 65' Förberedelse
  • 20' Tillagning

Hamburgerbröd

Glöm färdigköpta bröd och gör dina egna hamburgerbröd hemma.

  • 15' Förberedelse
  • 20' Tillagning

Havrepannkakor med banan

De här pannkakorna utan mjöl är mycket goda och går snabbt att göra i en blender.

  • 5' Förberedelse
  • 15' Tillagning

Håll dig uppdaterad

Anmäl dig till nyheter och kampanjer från KitchenAid och få 10 % rabatt till ditt nästa köp.

ANMÄL DIG

Jag förstår och samtycker till innehållet i integritetsmeddelande och:




Din personliga engångsrabattkod kan endast lösas in på vår webbplats kitchenaid.se. Det kan inte kombineras med andra KitchenAid-rabatter eller kampanjer. Du får rabattkoden i ett e-postmeddelande när du prenumererar för första gången och du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Upp och ner-päronkaka med honung och timjan

Steg 1

Värm ugnen till 180 °C. Ställ in en plåt på falsen under den du ska använda, så att den kan fånga upp eventuella safter som bubblar över när kakan tillagas.

Steg 2

Gör karamellbasen. Smält smöret i en kastrull på medelhög värme. När det har smält tillsätter du farinsocker och honung och vispar försiktigt tills sockret har lösts upp. Låt blandningen koka upp, sänk värmen till medel och koka i ytterligare en minut.

Steg 3

Ta bort från värmen, vispa och fördela sedan jämnt i en rund kakform på 22–24 cm. Lägg päronen i det mönster du vill. Ställ åt sidan.

Steg 4

Blanda mjöl, majsmjöl, bakpulver, bikarbonat och salt i en medelstor bunke. Ställ åt sidan. Vispa ihop kärnmjölk, ägg och honung separat i en annan liten bunke.

Steg 5

Lägg smöret i mixerskålen, sätt flatblandaren på köksmaskinen och rör smöret så att det blir mjukt på hastighet 6 i en minut. Sänk hastigheten till 4 och häll långsamt i strösockret. När allt socker har tillsatts ökar du till hastighet 6 igen och vispar i ca 3 minuter, tills blandningen är lätt och fluffig. Tillsätt vanilj.

Steg 6

Sänk blandningshastigheten till 2 och tillsätt mjölblandningen i smör- och sockerblandningen, växelvis med kärnmjölksblandningen. Börja och avsluta med mjölblandningen. Vispa tills det precis blandas varje gång du tillsätter ingredienser. Fördela smeten jämnt över päronen.

Steg 7

Grädda i ca 50 minuter eller tills en träpinne som sticks in i mitten är ren när du tar ut den. (Om kakan har blivit brun på ovansidan men inte är genombakad kan du lägga över lite folie under återstoden av gräddningstiden.)

Steg 8

Ta ut kakan ur ugnen och låt den svalna på galler i 5 minuter innan du vänder upp kakan på en tallrik med kant (för att fånga upp saften) och tar ut den ur formen. Kan serveras varm eller kall.

top
Välj en annan produkt

Jämför

Jämför produkter

Du får inte köpa fler än 3 produkter. Ta bort en produkt innan du lägger till en ny.