Ingredienser
Steg 1
Värm ugnen till 180 °C. Ställ in en plåt på falsen under den du ska använda, så att den kan fånga upp eventuella safter som bubblar över när kakan tillagas.
Steg 2
Gör karamellbasen. Smält smöret i en kastrull på medelhög värme. När det har smält tillsätter du farinsocker och honung och vispar försiktigt tills sockret har lösts upp. Låt blandningen koka upp, sänk värmen till medel och koka i ytterligare en minut.
Steg 3
Ta bort från värmen, vispa och fördela sedan jämnt i en rund kakform på 22–24 cm. Lägg päronen i det mönster du vill. Ställ åt sidan.
Steg 4
Blanda mjöl, majsmjöl, bakpulver, bikarbonat och salt i en medelstor bunke. Ställ åt sidan. Vispa ihop kärnmjölk, ägg och honung separat i en annan liten bunke.
Steg 5
Lägg smöret i mixerskålen, sätt flatblandaren på köksmaskinen och rör smöret så att det blir mjukt på hastighet 6 i en minut. Sänk hastigheten till 4 och häll långsamt i strösockret. När allt socker har tillsatts ökar du till hastighet 6 igen och vispar i ca 3 minuter, tills blandningen är lätt och fluffig. Tillsätt vanilj.
Steg 6
Sänk blandningshastigheten till 2 och tillsätt mjölblandningen i smör- och sockerblandningen, växelvis med kärnmjölksblandningen. Börja och avsluta med mjölblandningen. Vispa tills det precis blandas varje gång du tillsätter ingredienser. Fördela smeten jämnt över päronen.
Steg 7
Grädda i ca 50 minuter eller tills en träpinne som sticks in i mitten är ren när du tar ut den. (Om kakan har blivit brun på ovansidan men inte är genombakad kan du lägga över lite folie under återstoden av gräddningstiden.)
Steg 8
Ta ut kakan ur ugnen och låt den svalna på galler i 5 minuter innan du vänder upp kakan på en tallrik med kant (för att fånga upp saften) och tar ut den ur formen. Kan serveras varm eller kall.
Våra mest älskade rätter
Dela glädjen med de här beprövade och frestande recepten. De tillhör hemmakockarnas favoriter och du kommer att få nästan lika mycket glädje av de nöjda leendena kring bordet som av de läckra smakerna.
Steg 1
Värm ugnen till 180 °C. Ställ in en plåt på falsen under den du ska använda, så att den kan fånga upp eventuella safter som bubblar över när kakan tillagas.
Steg 2
Gör karamellbasen. Smält smöret i en kastrull på medelhög värme. När det har smält tillsätter du farinsocker och honung och vispar försiktigt tills sockret har lösts upp. Låt blandningen koka upp, sänk värmen till medel och koka i ytterligare en minut.
Steg 3
Ta bort från värmen, vispa och fördela sedan jämnt i en rund kakform på 22–24 cm. Lägg päronen i det mönster du vill. Ställ åt sidan.
Steg 4
Blanda mjöl, majsmjöl, bakpulver, bikarbonat och salt i en medelstor bunke. Ställ åt sidan. Vispa ihop kärnmjölk, ägg och honung separat i en annan liten bunke.
Steg 5
Lägg smöret i mixerskålen, sätt flatblandaren på köksmaskinen och rör smöret så att det blir mjukt på hastighet 6 i en minut. Sänk hastigheten till 4 och häll långsamt i strösockret. När allt socker har tillsatts ökar du till hastighet 6 igen och vispar i ca 3 minuter, tills blandningen är lätt och fluffig. Tillsätt vanilj.
Steg 6
Sänk blandningshastigheten till 2 och tillsätt mjölblandningen i smör- och sockerblandningen, växelvis med kärnmjölksblandningen. Börja och avsluta med mjölblandningen. Vispa tills det precis blandas varje gång du tillsätter ingredienser. Fördela smeten jämnt över päronen.
Steg 7
Grädda i ca 50 minuter eller tills en träpinne som sticks in i mitten är ren när du tar ut den. (Om kakan har blivit brun på ovansidan men inte är genombakad kan du lägga över lite folie under återstoden av gräddningstiden.)
Steg 8
Ta ut kakan ur ugnen och låt den svalna på galler i 5 minuter innan du vänder upp kakan på en tallrik med kant (för att fånga upp saften) och tar ut den ur formen. Kan serveras varm eller kall.