Krispiga gyllene potatisar, smält ost och rinnande äggulor – vi ger dig den perfekta frukosten i en panna.
Ingredienser
Steg 1
Skala potatisen och skiva den på längden i tre delar. Sätt i rivskivan i matberedaren KitchenAid 3,1 l. Sätt på locket och vrid till låg hastighet. Mata potatisskivorna genom matarröret och använd mataren för att pressa potatisen genom rivaren. Stäng av maskinen, släng bort eventuella stora bitar potatis från ovansidan av skivan och häll den strimlade potatisen i ett durkslag. Skölj potatisen under kallt vatten tills vattnet är klart, lägg sedan potatisen på en plåt täckt av en ren kökshandduk. Klappa bort så mycket vätska som möjligt, låt sedan den strimlade potatisen vila på plåten täckt med en ren handduk i minst 10 minuter.
Steg 2
Medan potatisen vilar torkar du ur arbetsskålen och sätter tillbaka den på matberedarbasen. Sätt i rivskivan, sätt på locket och vrid till låg hastighet. Mata cheddarost genom matarröret och använd mataren för att pressa osten genom rivaren. Stäng av maskinen, häll den rivna osten i en skål och ställ den åt sidan.
Steg 3
Värm en stor stekpanna på medelhög värme. Tillsätt 4 matskedar smör i pannan och tillsätt sedan den strimlade potatisen. Använd en stekspade och vänd potatisen i smöret för att täcka jämnt, strö sedan över salt, peppar och vitlökspulver och rör om igen. Pressa sedan potatisen till ett lager och låt den steka, utan att röra om och utan lock i ca 2–3 minuter. Rör om potatisen igen, tillsätt ytterligare en matsked smör i pannan, tryck sedan ner och låt potatisen stekas, utan att röra om och utan lock, i ytterligare 2–3 minuter. Upprepa processen en tredje och fjärde gång. När potatisen börjar bli lätt krispig strör du två tredjedelar av den rivna cheddarosten på det översta lagret potatis. Använd sedan stekspaden för att trycka ner osten. Vänd sedan försiktigt potatisen i sektioner och försök att inte förstöra lagren för mycket.
Steg 4
Skapa fyra ”nästen” i potatisen vid varje hörn av stekpannan. (OBS! Nästena bör bilda en tydlig yta i botten av stekpannan där du ska knäcka i ägget.) Tillsätt lite smör i varje näste och knäck sedan ett ägg i nästet. Använd stekspadens hörn för att försiktigt dra äggvitorna till de omgivande potatisstrimlorna, var försiktig så att du inte tar sönder äggulorna. Strö sedan lite mer cheddarost på potatisen runt äggen och täck pannan. Tillaga i 3–4 minuter, eller tills äggvitorna har stelnat och äggulorna är som du vill ha dem.
Steg 5
Strö över flingsalt, hackad salladslök och servera genast.
Tips
Våra mest älskade rätter
Dela glädjen med de här beprövade och frestande recepten. De tillhör hemmakockarnas favoriter och du kommer att få nästan lika mycket glädje av de nöjda leendena kring bordet som av de läckra smakerna.
Steg 1
Skala potatisen och skiva den på längden i tre delar. Sätt i rivskivan i matberedaren KitchenAid 3,1 l. Sätt på locket och vrid till låg hastighet. Mata potatisskivorna genom matarröret och använd mataren för att pressa potatisen genom rivaren. Stäng av maskinen, släng bort eventuella stora bitar potatis från ovansidan av skivan och häll den strimlade potatisen i ett durkslag. Skölj potatisen under kallt vatten tills vattnet är klart, lägg sedan potatisen på en plåt täckt av en ren kökshandduk. Klappa bort så mycket vätska som möjligt, låt sedan den strimlade potatisen vila på plåten täckt med en ren handduk i minst 10 minuter.
Steg 2
Medan potatisen vilar torkar du ur arbetsskålen och sätter tillbaka den på matberedarbasen. Sätt i rivskivan, sätt på locket och vrid till låg hastighet. Mata cheddarost genom matarröret och använd mataren för att pressa osten genom rivaren. Stäng av maskinen, häll den rivna osten i en skål och ställ den åt sidan.
Steg 3
Värm en stor stekpanna på medelhög värme. Tillsätt 4 matskedar smör i pannan och tillsätt sedan den strimlade potatisen. Använd en stekspade och vänd potatisen i smöret för att täcka jämnt, strö sedan över salt, peppar och vitlökspulver och rör om igen. Pressa sedan potatisen till ett lager och låt den steka, utan att röra om och utan lock i ca 2–3 minuter. Rör om potatisen igen, tillsätt ytterligare en matsked smör i pannan, tryck sedan ner och låt potatisen stekas, utan att röra om och utan lock, i ytterligare 2–3 minuter. Upprepa processen en tredje och fjärde gång. När potatisen börjar bli lätt krispig strör du två tredjedelar av den rivna cheddarosten på det översta lagret potatis. Använd sedan stekspaden för att trycka ner osten. Vänd sedan försiktigt potatisen i sektioner och försök att inte förstöra lagren för mycket.
Steg 4
Skapa fyra ”nästen” i potatisen vid varje hörn av stekpannan. (OBS! Nästena bör bilda en tydlig yta i botten av stekpannan där du ska knäcka i ägget.) Tillsätt lite smör i varje näste och knäck sedan ett ägg i nästet. Använd stekspadens hörn för att försiktigt dra äggvitorna till de omgivande potatisstrimlorna, var försiktig så att du inte tar sönder äggulorna. Strö sedan lite mer cheddarost på potatisen runt äggen och täck pannan. Tillaga i 3–4 minuter, eller tills äggvitorna har stelnat och äggulorna är som du vill ha dem.
Steg 5
Strö över flingsalt, hackad salladslök och servera genast.
Tips