Lasagne
Den här italienska klassikern med färska lasagneplattor är en riktig familjefavorit.
Redskap
Ingredienser
Portioner
1 klyfta
vitlök
1 stor
lök
2
morötter
3 stjälkar
selleri
3 msk
olivolja
850 g
nötfärs
20 cl
vitt vin
250 g
tomatsås
1 tsk
svartpeppar
1,5 tsk
salt
100 g
smör
480 g
vetemjöl
1 l
mjölk
4
ägg
230 g
parmesan
Steg för steg
Till köttfärssåsen: Skala vitlök, lök och morötter. Ta bort bladen från selleristjälkarna.
Kör grönsakerna i matberedaren med tärningsskivan.
Häll olivoljan i en stor stekpanna och stek grönsakerna i 10 minuter.
Tillsätt köttet och stek tills det är brynt.
Tillsätt vitt vin, tomatsås, hälften av pepparn och 1/3 av saltet.
Låt sjuda på låg värme i en timme.
Till bechamelsåsen: Lägg smöret i en kastrull och smält det. Tillsätt 80 g mjöl och vispa kraftigt ihop till en torr massa. Tillsätt mjölken, lite i taget, och fortsätt samtidigt vispa.
Krydda såsen med resten av pepparn, 1/3 av saltet och muskotnöt.
Till pastadegen: Lägg 400 g mjöl och resten av saltet i mixerskålen med flatblandaren.
Blanda på hastighet 2 och tillsätt äggen.
Blanda tills degen börjar formas till en boll.
Byt flatblandaren mot degkroken. Knåda degen på hastighet 2 i 4 minuter.
Strö över mjöl, lägg degen i plastfolie och lägg den i kylskåpet i 30 minuter. Mjöla degen igen och knåda för hand i 1 minut.
Fäst pastavalsen på köksmaskinen. Ställ in tjockleken på 1.
Kör på hastighet 2 och gör degen smidigare genom att rulla den flera gånger.
Vik pastaplattorna en gång till innan du för in dem i pastavalsen igen.
Vrid tjockleken till 2 och upprepa det sista steget.
Gör på samma sätt för tjocklek 3.
Skär pastaplattorna så att de passar storleken på ugnsformen.
Låt pastaplattorna sjuda i 30 sekunder i nästan kokande vatten.
Lägg ett lager pasta på ugnsformens botten. Häll över ett lager av köttfärssåsen följt av ett lager bechamelsås. Tillsätt parmesanost Upprepa lagren tills formen är full.
Avsluta med ett lager bechamelsås och strö ett ordentligt lager parmesan överst.
Grädda lasagnen i 35 minuter i förvärmd ugn på 200 °C.