Kanelkaka med kaffe
Enkelt recept för en utsökt hembakad kaka.
Redskap
Ingredienser
Portioner
200 g
strösocker
55 g
osaltat smör, mjukt
2
ägg, rumstempererade
75 g
gräddfil
240 g
vetemjöl
1/2 msk
bakpulver
1/2 tsk
salt
1/2 tsk
äkta vaniljextrakt
100 ml
kaffe
20 g
smör, rumsvarmt (smuldegstoppning)
100 g
strösocker (smuldegstopping)
1 tsk
vetemjöl (smuldegstopping)
1 tsk
malen kanel (smuldegstopping)
Steg för steg
Ställ in KitchenAid-kaffemaskinen och brygg kaffet. Mät upp 100 ml kaffe och ställ det åt sidan.
Fäst siktaren/vågdelen på köksmaskinen. Sikta mjöl, bakpulver och salt på hastighet 4. Ställ åt sidan.
Lägg smör och socker i köksmaskinens skål med flatblandare och vispa grädden på hastighet 4 i 1 minut.
Tillsätt ägg, gräddfil, kaffe och vaniljextrakt. Blanda i 30 sekunder på hastighet 4.
Blanda de blöta ingredienserna med de torra på hastighet 2 tills de har blandats.
Häll smeten i en smord bakform med bakplåtspapper.
Smuldegstoppning: lägg vetemjöl, socker, kanel och smör i en skål till en köksmaskin med flatblandare. Blanda tills blandningen är smulig.
Strö smuldegstoppingen över kaksmeten.
Grädda i 1 timme i en 170 °C förvärmd ugn. Kakan är klar när en tandpetare som sätts in i mitten inte är kladdig när du tar upp den. Låt kakan svalna i minst 20 minuter innan du serverar den.