Skip the navigation

Hemlagad baklava

KitchenAid-Chef_chef-imageX2.gif
KitchenAid Chef
Import-Recipe - Homemade Baklava

Duration
Totalt1h45
Förberedelser30min
Tillagning1h15

Redskap

StandMixerStandMixer

Ingredienser

400 g

honung

170 g

socker

4 kvistar

kryddnejlika

1

citron

2 tsk

malen kanel

500 g

vetemjöl

50 ml

olivolja

360 ml

varmt vatten

1 tsk

salt

1,5 msk

vitvinsvinäger

400 g

pekannötter, krossade

300 g

valnötter, krossade

200 g

smör, smält

2 msk

majsstärkelse

250 ml

vatten

Steg för steg

  1. Lägg vatten, honung, 120 g socker, 1 tsk malen kanel, juice från en citron och kryddnejlika i en liten kastrull. Koka upp och låt koka i fem minuter på medelvärme. Låt svalna.

  2. Montera degblandaren på köksmaskinen. Tillsätt 480 g mjöl, olivolja, salt, vinäger och varmt vatten i skålen till köksmaskinen.

  3. Blanda på hastighet 2 tills degen är jämn. Fortsätt att blanda i två minuter. Låt degen vila i en timme i rumstemperatur täckt av plastfolie.

  4. Blanda majsstärkelse med 20 g mjöl och strö det över ytan. Flytta över degen till en lätt mjölad yta. Dela upp degen i jämnstora delar (ungefär 24 st.) och kavla ut dem lövtunt på en mjölad yta. Skär degen i samma storlek som den ugnsform du ska använda. Ställ åt sidan.

  5. Blanda krossade pekannötter och valnötter i en skål med 50 g socker och 1 tsk malen kanel.

  6. Pensla en ugnsform med smält smör och täck med 6 lager filodeg. Pensla varje lager deg med smält smör innan du lägger på nästa lager.

  7. Strö över 1/3 av nötblandningen och täck med sex lager filodeg. Pensla varje lager deg med smält smör innan du lägger på nästa lager. Fortsätt tills nötblandningen är slut och avsluta med sex lager filodeg (pensla med smält smör innan du lägger på nästa lager).

  8. Skär upp baklavan i romber innan du gräddar den i 1 timme 15 minuter i förvärmd ugn i 160 grader.

  9. Ta ut den varma baklavan ur ugnen och häll direkt över honungssirapen i ett jämnt lager. Låt baklavan svalna helt, utan lock och i rumstemperatur.