Focaccia
Det här platta, ugnsbakade italienska brödet kan ätas som smörgås, tillbehör eller antipasto.
Redskap
Ingredienser
Portioner
500 g
vetemjöl
7 g
torrjäst
250 ml
vatten, ljummet
75 ml + extra att droppa över
olivolja
2+1 tsk
salt
1 kvistar
timjan, endast blad
Steg för steg
Lägg mjöl och torrjäst i skålen till köksmaskinen med degkroken monterad. Blanda på hastighet 1 i 20 sekunder tills de torra ingredienserna har blandats ordentligt.
Tillsätt vatten, olivolja och salt. Knåda på hastighet 2 i 4 minuter. Knåda degen för hand i ytterligare en minut. Forma degen till en boll, pensla den med olivolja och täck över den med en fuktig handduk. Låt jäsa i 1 timme.
Kavla degen tills den är 1 cm tjock. Lägg över den på en bakplåt som är penslad med olivolja. Skär av kanterna vid behov. Täck över med en fuktig handduk och låt jäsa i 30 minuter.
Tryck små hål i degen med fingrarna. Strö det sista saltet samt timjan och lite olivolja över focaccian. Grädda i 20 minuter i en förvärmd ugn på 250 °C.
Droppa mer olivolja över.