Skip the navigation
Rawfoodtrend

Rawfoodtrend

Import-Author - KitchenAid Chef
KitchenAid Chef

min läsning

2023-05-03

Raw-vegetables.jpeg

”Matlagning utan att laga mat” är en trend på uppgång

Rawfoodtrend

arrow

En matlagningsstil där du inte behöver tillaga något: goda nyheter för de som helst inte går nära spisen under tidiga sommarkvällar. Vi talar inte om att skiva en tomat eller förbereda en salladsvinägrett. Rawfood eller levande föda är en filosofi för ett hälsosamt och balanserat liv. Maxtemperaturen är 45 °C, och den får aldrig överskridas. Det här är den grundläggande regeln inom rawfood. Maten är baserad på otillagade produkter för att bevara de aktiva ingredienserna: vitaminer, proteiner, mineralsalter, aminosyror, enzymer. Allt förvandlas direkt till energi till kroppen. Tillagningsprocesser som ofta förstör näringsvärdet och förändrar matens ph-värde, gör den svårare att smälta och orsakar slembildning i kroppen undviks. Principen är att behandla mat vid temperaturer som levande varelser tål, för att säkerställa vitaliteten, och därmed all näring, i det vi äter.

Använd helt enkelt hashtaggen #rawfood på Instagram för att öppna portarna till cruditéernas paradis. Men rötterna till denna trend är långtgående och gemensamma för oss alla – det är i själva verket mänsklighetens äldsta kost, eftersom människor, likt djur, ursprungligen konsumerade sina måltider råa. Begreppet rå kost utesluter, föga överraskande, inte någon typ av mat. Den version som kallas Paleo innehåller konsumtion av rått kött. Idag kan rå mat enkelt appliceras på vegetariska eller veganska dieter, vilka är de mest populära versionerna av konceptet. Nyckelordet är färskhet: ekologiska grönsaker, örter, groddar, nötter, frön och baljväxter förvandlas till otaliga färgglada och läckra recept som garanterar välbefinnande och detox av vår kropp.

Sliced-broccoli-and-cucumbers

Om du tycker rawfood känns begränsande har du fel: med modern teknik och lite kreativitet kan du laga allt från pizza och couscous till glass och tiramisu. Hemligheten? Råa ingredienser i kombination med teknik. Inom den här typen av matlagning är det ännu viktigare med avancerad teknik men – med en liten insats och vissa efterforskningar – får du ett riktigt bra resultat. Värme ersätts med metoder som marinering, temperaturkontrollerad torkning, saltning, pressning och fermentering: tekniker som ”lagar till” maten utan att ändra på temperaturen, för att bibehålla (och ibland öka) dess ursprungliga fördelar. Det finns rawfoodrätter inom många matlagningstraditioner: sydamerikansk ceviche är baserad på rå fisk marinerad i tigermjölk (citrusbaserad marinad), spansk gazpacho är en kall tomatsoppa, panzanella är en traditionell sallad gjord på tomater, gurka, lök och torkat bröd, mycket populär på italienska bord, och så vidare.

Raw-cooking

Rawfood ingår nu i fina middagar: glädjefyllda upplevelser av rawfood sker idag över hela världen. Den amerikanske kocken och pedagogen Matthew Kenney – som av många anses vara urfadern till rawfood och vegansk matlagning – öppnar hela tiden nya restauranger och utbildar akademier och Green Monday-projektet i Hongkong vill få folk att äta vegetariskt (eller rawfood) minst en gång i veckan. NAMA i London – som förutom att vara en av de coolaste restaurangerna just nu – sprider budskapet genom rawfoodkurser och seminarier i näringsbaserat kroppsligt välbefinnande. Det finns även en universitetskurs i rawfood i Los Angeles.

Sliced-vegetables-covered-in-sauce

Vad sägs om några matlagningsidéer? En bra klassisk rätt som går att tillaga i rawfoodvariant är lasagne: ersätt ost av komjölk med vegetarisk ost och pastan med zucchini eller marinerade tomater. Rawfoodnudlar är också enkla att göra: skär morötter i vertikala skivor och låt dem marinera i saltat vatten medan du blandar till en kräm på cashewnötter, rucolasallad, citronjuice, vitlöksklyfta och valfri mängd curry. Häll av vattnet från morötterna, krydda skivorna med krämen och servera, komplettera rätten med en färs gjord på paprika, svamp och körsbärstomater. Något snabbare? En råbiff på avokado, selleri och grönt äpple med frömix.


Spiralized-vegetables-in-plate

Fortfarande förvirrad? Kanske behöver du bara rätt verktyg. Det är i slutändan mindre komplicerat än det låter att förbereda goda rårätter. Det enda du behöver är rätt utrustning: mångsidigheten och kraften i en KitchenAid-köksmaskin går att kombinera med ett brett utbud av tillbehör som kan hjälpa dig med dina grönsaksrecept. Med till exempel en Grönsakssvarv kan du förbereda kreativa och hälsosamma rätter genom att reducera alla ingredienser till lätta spiraler, medan tillbehöret slowjuicer/råsaftscentrifugger färsk fruktjuice, hemgjord puré och sylt men också aromatiska örtsåser, som ger dina rätter det där lilla extra lyftet. För de mest krävande hemmakockarna är matberedarendet allra bästa redskapet: skiva, tärna, riv och strimla dig fram till hälsosamma måltider som gör även de mest kräsna nöjda, och eleganta, exotiska tallrikar som överraskar den mest krävande gästen.

KitchenAid-blender-and-stand-mixer-with-spiralizer-attachmentt

    Import-Author - KitchenAid Chef

    KitchenAid Chef

    Dela vår passion för att skapa

    På KitchenAid förenar vi människor som älskar matlagning och bakning, tillredning och skapande. I över 100 år har KitchenAid arbetat på uppdrag av varje kock där ute. Våra klassiska verktyg är gjorda med dig i åtanke – de öppnar dörren till nya möjligheter och hjälper dig att få ut mesta möjliga av din matlagning.