En hälsosam frukost
min läsning
12 mars 2024
Dagens första måltid är en av de viktigaste, men vi äter ofta samma saker om och om igen. Den här artikeln ska inspirera till nya hälsosamma och roliga rätter som du kanske annars inte skulle tänkt på som frukostalternativ. Låt oss krydda till dagens första måltid!
En hälsosam frukost
Frukostidéer
Det första receptet är en omelett. Jag vet att du tänker – vad är det som är så speciellt med en frukostomelett? Tja, den här är vegansk och till största del gjord på blomkål och mandelmjöl. Ett bra alternativ om du vill ha något annat än en vanlig äggomelett och bra för de som äter växtbaserat eller är veganer. Smakkombinationen av gurkmeja och kala namak (svart salt) ger omeletten en äggliknande smak utan att du faktiskt använder några ägg, samtidigt som du sparar in ordentligt på kalorierna. Din KitchenAid-köksmaskin med flatblandare mixar en perfekt smet för att skapa en ägglös blomkålsomelett.
Låt oss nu fokusera på personer med lite mer sötsug bland er som letar efter idéer för en hälsosam frukost, men utan att behöva skippa den söta smaken. Du trodde att kakornas tid var över, men helt ärligt, kan den någonsin vara över? Tänk om jag berättade att det finns ett hälsosamt sätt att äta kakor till frukost? Tja, vad sägs om en hälsosam chocolate chip cookie i panna, med krämig grekisk yoghurt, toppad med lite honung eller lönnsirap? Du kommer att älska det här hälsosamma frukostalternativet som är fullproppat med hälsosamma ingredienser som mandlar, havremjöl och kokosolja.
För att se till att smeten är så jämn som möjligt gör KitchenAid-sikten och -vågen att havremjölet är så fint som möjligt när det når skålen. Om du vill lägga till ännu mer hälsosamma ingredienser kan du använda finhackad, fryst 85-procentig mörk choklad, och du är på god väg att uppleva din, förmodligen, bästa frukosträtt någonsin.
Recept: Blomkålsomelett
Klart på 45 minuter
2–3 personer
Ingredienser:
250 g riven blomkål
180 g riven ost/vegansk ost
53 g/5 msk mandelmjöl
1 tsk bakpulver
0,5 tsk malen gurkmeja
1 tsk kala namak (valfritt), ger omeletten mer äggsmak
1 tsk salt
1 tsk mald peppar
120 ml växtbaserad mjölk eller mjölk
Omelettfyllning:
Karamelliserad lök
Broccoli, spenat, svamp, hummus
Förberedelse:
Riv blomkålen fint och lägg den i en mikrovågssäker skål. Mikra den i 4 minuter. Låt sedan blomkålen svalna och lägg den i en ostduk. Vrid ur så mycket vätska som möjligt.
Lägg nu i alla andra ingredienser och blanda till en fin smet. Häll lite kokosolja i en stekpanna och värm pannan. När den är varm tillsätter du blomkålsomelettsmeten. Se till att inte hälla i för mycket, men inte heller för lite, för en perfekt omelett (ingredienserna som anges ovan bör bli ca 3 medelstora omeletter). När osten börjar smälta, och sidorna börjar bli bruna, ställer du in stekpannan i ugnen och bakar omeletten tills ovansidan är fast.
Ta ut omeletten ur ugnen, låt den svalna något. På så sätt blir det lättare att ta den ur stekpannan. Oroa dig inte om den faller sönder lite, eller fastnar i pannan, det är helt normalt.
Till fyllningen lägger du finhackad lök i en stekpanna och karamelliserar den lätt. När karamelliseringen är klar tillsätter du svamp och broccoli till löken och steker tills det är klart.
Montera omeletten genom att lägga hummus på omeletten, följt av lök-, svamp- och broccoliblandningen, toppat med färsk spenat och lite extra riven vegansk ost – och njut!
Förberedelse:
Hacka den mörka chokladen i små bitar och lägg i frysen i 6 timmar, eller över natten.
Blanda havremjöl med vetemjöl, socker, salt och bikarbonat.
Vispa äggen i en separat skål och tillsätt kokosolja. Se till att kokosoljan inte är fast. Om den är det kan du stoppa in den i mikrovågsugnen i några sekunder eller smälta den över ett vattenbad.
Tillsätt vaniljsockret till ägg- och kokosoljeblandningen och kombinera med mjölet.
Tillsätt nu den frysta, finhackade mörka chokladen till blandningen och lägg i en stor stekpanna, eller tre små.
Grädda cookien i 35 minuter på 180 °C, eller tills den är lätt brun ovanpå.
Till sist kan du toppa cookien med grekisk yoghurt, eller något yoghurtalternativ, honung eller sirap.
Melissa
Jag heter Melissa, och jag är matskribent och fotograf med bas i Wien, Österrike, som brinner för matlagning och bakning, men det som inspirerar mig mest är att kunna prova nya recept och skapa roliga sätt att äta traditionell mat. Även om jag inte äter helt växtbaserat älskar jag att införliva växtbaserade alternativ i min kost och skapa mer mångsidighet i de måltider jag äter varje dag.