Ett välgörande te
min läsning
2023-04-06
Naturen har gett oss en uppsjö av växter, och många har medicinska egenskaper som kan behandla sjukdomar naturligt och stärka vår immunitet. Teer och örtteer är alltid välgörande och kan fräscha upp eller värma oss, både på sommaren, vintern och under resten av året. De har inga kalorier och är mindre sura än kaffe, så de här dryckerna återfuktar oss och gynnar vår hälsa som en extra bonus.
Ett välgörande te
Växter som använts sedan tidernas begynnelse
Växter över hela världen har använts som livräddande behandlingar i många århundraden. Salvia har till exempel använts för att främja kvinnors fertilitet i Egypten ända sedan 6 000 f.Kr. Med tiden blev de viktiga medicinalväxterna en stapelvara i trädgårdarna på kloster och vid katedraler. I sådana medeltida örtagårdar kunde vi hitta timjan, salvia, fänkål, gråbo, rosmarin och många andra aromatiska och växter och örter. Munkar och läkare använde dem som naturliga botemedel för att behandla sina patienter.
Mer än bara en tepaus
För många människor kan en kopp te representera en lugn stund under en hektisk dag. Mellan två möten eller när barnen äntligen har gått och lagt sig så kan känslan av en riktigt varm kopp i händerna ge både avkoppling och lycka. Dessutom kan teet ge en känsla av samhörighet: en kanna lugnande örter som delas med kompisgänget efter en lång promenad i naturen, eller en kopp härligt te att smutta på med en vän på en uteservering. Vissa växter, som rosmarin, mynta eller grönt te, är ett hälsosamt och uppfriskande sätt att minska intaget av koffein, och det är särskilt bra om du har svårt att sova ibland (1/4 av det koffein du konsumerar finns kvar i blodet efter 12 timmar).
Växternas farmakopé
Växter är fulla av fytonäringsämnen – aktiva kemiska föreningar som hjälper till att hålla oss friska och stöttar våra immunsystem. Här är några av de viktiga växter som kan användas för att göra örtte eller infusioner och deras egenskaper:
Timjan är bra för att stimulera immunsystemet. Det motverkar problem med öron/näsa/hals, andningsbesvär och är bra mot influensa. Det har utomordentliga antibakteriella, antivirala och antiseptiska egenskaper. Timjan hjälper dig att hålla tarmfloran i balans och att smälta krävande livsmedel snabbare, så det är din bästa vän efter en kraftig eller fet måltid.
Salvia kan vara till hjälp för kvinnor under hela livet, förutom under graviditet, amning eller vid vissa sjukdomar (som hormonberoende cancer). Det hjälper till att lindra många menstruella och hormonella problem (kramper, ägglossningsproblem, vallningar och överdriven svettning) samt vissa matsmältningsproblem (flatulens, kolit, matsmältningsproblem och diarré).
Lind har antispasmodiska och lugnande egenskaper. Det kan användas för att ge bättre sömn, det lindrarstressoch ångest, samt är ett effektivt sätt att bekämpa förkylningar (minskar den nasala genomströmningen). Teet görs genom att låta blad och högblad från växten stå och dra.
Citronverbena underlättar matsmältningen och lindrar magsmärtor. Det kan också lindra stress och hjälper därmed till med sömnen. Det är ett perfekt örtte att slå dig ner med vid 18.00 om du har problem med att sova.
Pepparmynta är bra för matsmältningen och innehåller många antioxidanter. Det motverkar matsmältningsproblem som svullen mage, illamående, gastrit och sämre leverfunktion.
Citronmeliss har en behaglig och lugnande effekt på nervsystemet. Det har antispasmodiska, karminativa och lugnande egenskaper, och hjälper också till att stabilisera magfunktionen.
Nässlor växer överallt, men har ett oförtjänt dåligt rykte på grund av det svidande stinget. Nässlor innehåller dock mycket järn och vitamin C. De har antiinflammatoriska egenskaper och hjälper till att lindra hosta och förkylning. De är fulla av antioxidanter och hjälper också till att bekämpa cellernas åldrande. Nässlor stimulerar dock produktionen av galla, så du bör undvika dem om du lider av problem med gallblåsan eller högt blodtryck.
Grönt te innehåller mycket polyfenoler (antioxidanter) och vitamin C. Det är mycket populärt i Asien och finns i många olika former: pulver (matcha), rullat i bollar (gunpowder), rullat i nålar (sencha) eller torkat i sin ursprungliga form (naturliga blad).
Svart te kommer från samma buske som grönt te – efter skörden lämnas bladen helt enkelt att torka i solen i flera timmar för att sedan jäsa. Svart te innehåller polyfenoler (katekiner och flavonoider) som hjälper till att motverka dåligt kolesterol och hjärt-kärlsjukdomar. Men du bör vara lite försiktig eftersom tanninerna i gröna och svarta teer kan hämma upptagning av järn. Det innebär att du bör undvika sådant te till maten, särskilt om du har blodbrist. Till skillnad från kaffe innehåller molekylerna i grönt och svart te tein, som har en lite mer skonsam och långvarig stimulerande effekt. Koffeinet i kaffe tenderar att verka snabbare, men dess effekt varar inte lika länge.
Rooiboste (kallas även för rött te) kommer från växten rooibos. Tekniskt sett är det inte riktigt te eftersom det inte innehåller tein eller koffein. Det har positiva effekter på astma, allergier och vissa hudåkommor som eksem. Det innehåller många antioxidanter, och precis som med örtteer kan du dricka det på kvällen.
Så väljer och förbereder du dina infusioner
Välj alltid te i lösblad från ekologiska (och doftande) växter snarare än tepåsar. Då vecklar bladen enklare ut sig till sin ursprungliga form i vattnet och kan släppa ifrån sig fytonäringsämnena. Du kan så klart också använda färska växter om du har dem i din trädgård. Undvik kokande vatten (över 80 grader) eftersom det gör vissa teer bittrare och minskar växternas antioxiderande egenskaper. Använd cirka 1 tesked te i lösblad per mugg vatten. Låt dra i cirka 5 minuter.
För att verkligen märka fördelarna bör du dricka 4 koppar per dag i 21 dagar.
Kom ihåg att du också kan göra kalla infusioner genom att helt enkelt lägga de torkade växterna i rumstempererat vatten. Låt dra i 12 till 16 timmar på en sval plats innan du avnjuter din uppfriskande dryck.
Recept på en brygd till sängdags
1 tsk rooiboste
1 tsk torkad lind
1 nypa torkade lavendelblommor
Låt växterna dra i 300 ml varmt vatten (75 grader) i 5 minuter. Sila sedan av blandningen och luta dig tillbaka för att avnjuta ditt lugnande örtte (var försiktig så att du inte bränner dig). Drick det här teet på kvällen, efter middagen, så somnar du bättre.
Marie-France Farré
Marie-France Farré är en erfaren naturläkare och är certifierad inom växtbaserad näring från eCornell University. Hon har skrivit många böcker om hälsa och välbefinnande, och skriver ofta för facktidskrifter. Hon är både holistisk kock och yogainstruktör, bor i Landes och har tre barn.