Chokladens oväntade fördelar
min läsning
27 december 2023
Ingen kan väl motstå en bit choklad efter maten? Även om många unnar sig det här så ses ofta choklad som en lite förbjuden njutning. Men det som mayafolket en gång kallade för ”gudarnas mat” har faktiskt många hälsofördelar. Så det vore egentligen väldigt synd att helt ignorera sitt chokladbegär!
Chokladens oväntade fördelar
Supermat – så länge du väljer rätt ingredienser
Det finns ett stort utbud av choklad på marknaden: vit choklad, mjölkchoklad, mörk choklad, choklad med olika nötter och vegansk choklad. Oavsett om det gäller en chokladkaka eller en chokladbaserad godsak så är inte all choklad lika ren näringsmässigt. Kortfattat så innehåller choklad tre grundingredienser: kakaosmör, socker och kakao. Halterna av de här ingredienserna varierar mellan olika produkter, det gör även metoderna för hur de bearbetas.
Ju högre kakaohalt desto mindre socker, men samtidigt desto mer fett. Ju längre kakaobönorna rostas och bearbetas desto färre mineraler innehåller chokladen. I slutändan innebär det här att choklad bara är bra för dig om kakaohalten är hög, och den ska gärna vara gärna rå (vilket innebär att bönorna torkas i temperaturer under 45 grader).
Chokladens näringsmässiga fördelar
Aztekerna använde kakao till att göra en bitter dryck med energigivande och afrodisiakala egenskaper som användes under religiösa ritualer. Idag vet vi mycket mer om chokladens hälsofördelar:
Kakao innehåller mycket antioxidanter, särskilt flavonoider. De antioxiderande egenskaperna hos kakao kan vara två till tre gånger starkare än hos grönt te! Kakao bekämpar också cellernas åldrande och hjälper dig att behålla ett ungdomligt utseende. Kakao innehåller faktiskt två typer av flavonoider, katekiner (vars egenskaper motverkar cancer och mikrober, och dessutom ger kakaon dess bittra smak) och antocyanidiner (som ger kakaobönorna sin bruna färg). Flavonoider har mängder av neuroprotektiva egenskaper. Att äta mat rik på flavonoider under hela livet hjälper till att motverka de neurodegenererande processerna och kan förhindra – eller till och med vända – den kognitiva nedgång som kommer med åldern. Värt att nämna är också att rå kakao innehåller tre gånger fler antioxidanter än en mörk chokladkaka som säljs i handeln.
Kakao innehåller magnesium, ett mineral som är känt för sina stresslindrande egenskaper. Det hjälper dina muskler att slappna av och bidrar till att nervsystemet fungerar som det ska. På samma sätt ökar magnesium produktionen av vita blodkroppar, vilket stimulerar den naturliga immuniteten. Vi bör konsumera 350 till 400 mg magnesium per dag. En mörk chokladkaka med halten 70 % kakao innehåller dock bara 110 mg av det här mineralet och innehåller även mycket socker och fettsyror. En bättre idé är att äta rå kakao, eftersom två teskedar innehåller 50 mg magnesium (tillsammans med växtbaserad mjölk om du till exempel vill göra en varm choklad). Med det sagt är det också viktigt att inta en hälsosam och balanserad kost, med mycket färska frukter och grönsaker i säsong. Det finns även andra mineraler i kakao, som mangan (som ger starka ben och tänder samt bättre fertilitet), selen (metabolism av kolhydrater) och koppar (för bentillväxt och immunitet).
Kakao är rik på teobromin, en molekyl som liknar koffein. Det hämmar adenosinreceptorerna (en molekyl som frigörs under sömnen). Kakao anses därför vara en mild stimulantia (motverkar trötthet).
Teanin är en aminosyra som hittas i kakao och som förbättrar koncentrationen och får dig att känna dig pigg. En studie från 2018 visade att intag av mörk choklad (med en kakaohalt på 70 % eller mer) stimulerar hjärnans aktivitet.
Kakao ger bättre humör. Det innehåller fenetylamin, en molekyl som kroppen utsöndrar när vi blir kära. Det fungerar som ett naturligt antidepressivt medel och har effekter som motverkar aptiten. Att inta kakao främjar också frisättningen av dopamin, en viktig signalsubstans som hjälper till att öka motivationen, koncentrationen och produktiviteten.
Recept på chokladkaka med rå kakao
Ett enkelt recept för att göra en egen rå chokladkaka med bara tre enkla ingredienser! Rik på näringsämnen och väldigt enkel att laga. Det här är ett perfekt recept för alla chokladälskare som känner sig lite skyldiga. Variera dina toppings och laga en personlig gourmetkaka!
Ingredienser (för en kaka på cirka 160 g)
55 g rå kakao i pulverform
85 g kakaosmör
45–65 g lönnsirap (du kan också använda agavesirap, yaconsirap eller kokosblomsirap)
Valfria toppings: hasselnötter, mandlar, torkad kokos, gojibär, skalade hampafrön, finhackade torkade aprikoser, flingsalt (eller vad du vill!)
Förberedelse
Smält kakaosmöret i ett vattenbad. När det har smält helt blandar du i kakaopulver och lönnsirap. Sprid sedan snabbt ut blandningen på en nonstick-bricka (eller häll den i en lämplig form). Strö över krossade hasselnötter eller övriga toppings du vill använda. Placera i kylskåp i ca 30 minuter så att chokladen stelnar och grovhacka den sedan för hand. Chokladen kan förvaras i en förseglad glasburk i kylen i ca sex månader. Se till att njuta av den här härliga chokladen och ta in alla smaker (precis som du skulle med ett bra vin)!
Marie-France Farré
Marie-France Farré är en erfaren naturläkare och är certifierad inom växtbaserad näring från eCornell University. Hon har skrivit många böcker om hälsa och välbefinnande, och skriver ofta för facktidskrifter. Hon är både holistisk kock och yogainstruktör, bor i Landes och har tre barn.